bing_microsoft_onlinetrziste Bing, Microsoft-ova tražilica stara dvije godine, gubi gotovo milijardu dolara svaki kvartal, i što je još gore, nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do poboljšanja.

Kompanija Microsoft je izgubila 5,5 milijardi dolara na Bing-u, od kako je servis za pretraživanja pokrenut u lipnju 2009 godine.

Kompanija Microsoft ponosno objavljuje da je njen udio na tržištu pretraživanja u posljednjih 27 mjeseci porastao, smanjujući razliku za Google-om koji je neprkosnoveni lider na ovom tržištu. Bing trenutno može da računa na 14,7% tržišta pretraživanja što je svakako porast u odnosu na 8,4% koliko je Bing imao kada je pokrenut. Google trenutno superiorno drži 64,8% tržišta što je pa od samo 0,2% od kada je pokrenut Bing.

Tako da je Bing ustvari rastao na račun Yahoo-a, Ask-a i AOL-a a ne na račun Google-a. Pri tome treba imati na umu da su Microsoft i Yahoo partneri u pretraživanju.

Predsjednik Microsoft.ovog odjela Online Usluge, Qi Lu ističe da će Bing poboljšati pretraživanje "reorganizacijom web-a" a samim tim i povećati svoj udio na tržištu. U cilju toga, Microsoft planira da iskoristiti svoju mrežu proizvoda i partnerstva kako bi stekli bolje razumijevanje korisnika i onoga što oni žele kada pretražuju sa Bing-om. Kompanija također smatra da njene tehnologije omogućavaju kvalitetnije pretraživanje od bilo kog konkurenta na tržištu. Qi Lu navodi da cilj nije da se Google izbaci iz igre već da se igra promjeni iz temelja.

Bilo kako bilo, Microsoft već pokazuje napore u tom pravcu sklapajući partnerstva sa raznim poslovanjima među kojima su agencije za online prodaju ulaznica, rane informacije o avio letovima i popustima kao i raznim drugim proizvodima i uslugama. Također, kompanija planira da u Bing ugradi neke svoje već postojeće proizvode koji bi trebali korisnicima da donesu novo iskustvo pretraživanja.