bittorrent_tv_onlinetrziste Turski HDTV proizvođač Vestel najavio je prvi BitTorrent sertifikovani HDTV na svetu koji će omogućiti korisnicima da preuzimaju, dele i reprodukuju datoteke direktno sa njihovog televizora povezanog na Internet. Ne zna se mnogo o samom TV uređaju osim da se još uvek radi samo o prototipu, a očigledno je dizajniran tako da radi samo sa BitTorrent bibliotekom legalo deljenih medija i datotekama koje vlasnici sami kreiraju.

Potrošači žele svoje lične medije i sadržaj sa Interneta u svojim dnevnim sobama, a TV je i dalje najpoželjniji uređaj za konzumiranje digitalnih medija. BitTorent sertifikacija pomaže našim televizorima da ispune ove zahteve potrošača i obezbede da Vestel proizvodi ostanu na čelu tehnoloških inovacija,

izjavio je Hakan Kutlu iz kompanije Vestel.

Partnerstva i sertifikacioni program su deo plana BitTorrent-a da svoje poslovanje proširi izvan računara i smartphone uređaja. Developer popularnog BitTorrent peer-to-peer protokola očekuje da će sledeće godine na Consumer Electronics Show u Las Vegas-u pokazati još nekoliko uređaja, koje bi mogli obuhvatiti DVD i Blu-ray playere, top-box setove i još mnogo toga.

BitTorrent tvrdi da ima više od 100 miliona aktivnih mesečnih korisnika i da će ta baza rasti i u budućnosti, pogotovo daljim pojednostavljenjem procesa preuzimanja za ljude koji su slabiji poznavaoci novih tehnologija.

Ono što bi moglo da zaseni ove napore jeste pitanje legalnosti jer je nejasno kako kompanija namerava da zaustavi ljude od delenja nezakonito dobijenog sadržaja. Mnogi proizvođači će nesumnjivo biti neodlucni po pitanju usvajanja tehnologije i rizika ukoliko postoji mogućnost zloupotrebe njihovih uređaja.