google-onlinetrziste Google je objavio da gasi nekoliko poznatih proizvoda među kojima su Fast Flip, Sidewiki, Aardvark i Subscribed Links.

Kompanija navodi da će proizvodi biti ugašeni tokom sljedeća dva mjeseca, neki od njih su tehnološki prevaziđeni a neki su neprofitabilni tako da se Google na ovaj korak odlučio kako bi se mogao više fokusirati na profitabilne proizvode i poboljšanje ukupnog korisničkog iskustva. Proizvodi koji će biti ugašeni su:

Fast Flip, pokrenut 2009 godine, nudi način prikaza vijesti na webu sličan ispisu. Ideja je bila da se sadržaj na webu pregladava kao magazin. U posljednje dvije godine, u suradnji sa izdavačima, Fast Flip eksperiment se okrenuo novom pristupu bržeg, bogatijeg prikazivanja sadržaja na webu. Ovaj pristup će sada živjeti u nekim drugim Google proizvodima.

Sidewiki je pokrenut 2009 godine, i omogućavao je web surferima da komentiraju stranice koje bi posjetili. U obrazloženju Google navodi da je proteklih godina došlo da značajnih inovacija u smislu kolaboracije na webu tako da je odlučeni da se Sidewiki ugasi i time otvori prostor za mnogo šire društvene inicijative.

Google je kupio Aardvark početkom 2010 godine. Radi se o servisu za društveno pretraživanje koji je proizvod bivših Google zaposlenika. Korisnici su mogli postaviti pitanje a Aardvark servis bi potom tražio pravu osobu u vašoj mreži koja bi mogla da vam pruži odgovor. Times je ovaj servis proglasio jednim od najboljih web sajtova u 2009 godini. Google navodi da će i pored gašenja servisa ipak nastaviti na razvoju alata koji bi korisnicima pomagao u pronalaženju izvora znanja na webu.

Subscribed Links su se pojavili 2006 godine i omogućavali su webmasterima da kreiraju prilagođene linkove koje korisnici mogu dodati na Google rezultate pretraživanja. Sa popularizacijom Google Sitelinks, prikazuje se čak 12 po sajtu, Subscribed Links su počeli da gube smisao.

U skupinu ostalih proizvoda koji će biti ugašeni spadaju:

  • Desktop
  • Google Maps API for Flash
  • Google Pack
  • Google Web Security
  • Image Labeler
  • Notebook

Proizvodi koji su preživjeli ovu čistku u Google Labs i za koje Google kaže da su unaprjeđeni su: