qwikster-onlinetrziste Izvršni direktor Netflix-a, Reed Hastings, objavio je sinoć da će kompanija svoje poslovanje podeliti na dva dela, DVD i video streaming servis. Prema njegovim rečima razlog za ovakvu odluku je prošlonedeljni nagli pad cena akcija kompanije Netflix. Poslovanje „DVD-by-mail“ će od sada nositi naziv Qwikster dok će streaming servis zadržati naziv Netflix.

Izvršni direktor Netflix-a, Reed Hastings objavio je da će Andy Rendich, koji je vodio DVD poslovanje u protekle četiri godine, postati izvršni direktor Qwikster-a.

Oba poslovanja, i Netflix i Qwikster, će i dalje biti deo iste kompanije jer je ovo u stvari promena u brendiranju a ne potpuno razdvajanje.

Kompanija se našla pod pritiskom Wall Street-a posle prošlonedeljne objave da je broj DVD pretplatnika ispod očekivanog, što je sutradan rezultiralo sa padom cene akcija za skoro 20%, sa 208 dolara na 173 dolara po akciji. Treba reći da se početkom godine akcijama kompanije Netflix trgovalo po ceni od 304 dolara.

Netflix je umesto očekivanih 15 miliona pretplatnika imao 14,2 miliona za kvartal. Takođe, smanjen je i broj očekivanih streaming pretplatnika, sa 22 miliona na 21,8 miliona.

Kupci se i dalje mogu pretplatite na i na Netflix i na Qwikster ali ova dva sajta više neće biti integrisana. Qwikster će sada u svojoj ponudi imati iznajmljivanje video igara putem pošte, što je bila dugo tražena usluga. Ovim potezom, Reed Hastings potvrđuje svoje verovanje da je striming budućnost Netflix-a i budućnost zabave.