trojan-mac-pdf-onlinetrziste Malware je i dalje minimalna opasnost za većinu Mac korisnika, ali to ne znači da napadači na razne načine ne pokušavaju da ukradu podatke ili pak da pretvore korisnikova računala u botnet trutove.

Novi Mac trojanac predstavlja se kao PDF datoteka i nastoj da računala korisnika pretvori u botnet trutove, navode istraživači F-Secure.

Ovaj malware je identificiran kao Trojan-Dropper:OSX/Revir.A, koji instalira Backdoor:OSX/Imuler.A, na korisnikov Mac. Trenutno, Backdoor ne komuniciraju ni sa kim. Komandni i kontrolni centar za ovaj malware je očito razotkriven Apache instalacijom, koji miruje na sadašnjem domenu još od svibnja ove godine. Zbog toga, korisnici koji su potencijalne žrtve ovakvog napada nisu za sada vidjeli nikakve loše učinke ali to bi se mogao promijeniti ako se ova datoteka raširi na veći broj Mac računala.

Kao što je spomenuto ranije, ovaj trojanac se širi tako što pravi samog sebe kao PDF datoteku i koji se prikazuje na zaslonu kao dokument na Kineskom jeziku u pokušaju da u pozadini sakrije svoju aktivnosti.

Nažalost, za sada nema informacija o tome kako se točno malware distribuira, ali kao i kod drugih zlonamjernih programa, on se može distribuirati putem spam e-mailova i web stranica. Ako primjetite nepoznati PDF koji se pokreće automatski na vašem sustavu, onda ste i vi njegova žrtva. Kao i kod drugih zlonamjernih programa na OS X, oni moraju biti eksplicitno pokrenuti od strane korisnika kako bi se instalirali, pa stoga oprez sa programima koje ste preuzeli, pogotovi ako su na neočekivanom jeziku ili sadrže mnogo pravopisnih i gramatičkih grešaka.

Osim korištenje malware skenera, sam OS X sada ima nekoliko načina borbe protiv ovakvih trojanaca. Pa tako, sustav zastavlja svaki program koji je preuzet a vas upozorava da je to prvi put da pokrećete tu datoteku.