SpyEye-Trojan-onlinetrziste Ruska sajber grupa Soldier otuđila je 3,2 milijuna dolara od američkih građana koristeći se trojancem za krađu podataka SpyEye-Zeus.

Sigurnosna kompanija Trend Micro navodi da su od siječnja 2011 godine utvrdili da je Ruska sajber grupa Soldier bila u mogućnosti da kompromitira američka poslovanja, uključujući i banke, zračne luke, istraživačke institucije, pa čak i američku vojsku i Vlada, kao i obične građane.

Ukupno 25.394 sustava je zaraženo samo u periodu između 19. travnja i 29. lipnja, od kojih je 57% Windows XP sustava a čak 4.500 žrtava je imalo Windows 7 operacijski sustav.

Sigurnosna kompanija Trend Micro ne daje nikakvo objašnjenje po pitanju od koga je 3,2 milijuna dolara ukradeno, građana ili poslovanja niti koliko je ta brojka tačna. Za mnoge račune sa raznih aplikacija je utvrđeno da su kompromitovani a među tri najveća su Facebook, Yahoo i Google, ali se na popisu također nalaze i računi sa eBay, Amazon, PayPal i Skype-a.

Ruska sajber grupa Soldier je ​​uglavnom usmjerena na Američke korisnika i povećanje broja uspješnih infekcija u SAD-u. Prema nekim informacijama grupa je čak kupovala američki web promet od druge Internet kriminalaca. Ono što sigurnosna kompanija Trend Micro navodi sa sigurnošću jeste da je ova Ruska grupa online kriminalaca koristila malware za krađu novca sa kompromitovanih računa ali i krađu ostalih korisničkih podataka.

Bankarski trojanaci kao što je SpyEye i stariji Zeus su korišteni u nekoliko velikih online zločina među koje spada i krađa 12 milijuna funti u Velikoj Britaniji kroz niz aktivnosti, uključujući i online bankovne prijevare. Također, postoje određene indicije da je početkom 2010 godine, pomoću trojanca Zeus izvršena krađa 20 milijuna funti, ali policija još uvijek to sa sigurnošću ne može da potvrdi.