266848-google Google je proglašen najpoželjnijom kompanijom za rad u anketi koja identificira kompanije za kojie ljudi sanjaju da rade. Šest tehnoloških  nalazi se na popisu 20 najpoželjnijih kompanija a to su Google, Apple, Microsoft, Vodafone, NASA i Facebook. Ovo je prvi puta da se Facebook pojavio na popisu, na devetnaestom mjestu.

Kompanija Google je drugu godinu za redom proglašena za najpoželjniju kompaniju a Joe Krayer iz Google-a navodi da je razlog za to što kompanija koristi različite motivacione programe i pruža poslovnu kulturu koja priznaje zaposlenika.

Trideset posto ispitanika u anketi je navelo da je poslovna kultura osnovni element u izboru kompanije u ovoj anketi.

Kompanija Google ima veoma konkurentan paket naknade koji se sastoji od osnovne plaće i bonusa. Mi koristimo veoma širok program nagrada i priznanja u kom nagrađujemo zaposlene sa raznim pogodnostima poput masaža, utakmica i ostalih događaja za zabavu i opuštanje,

navodi Joe Krayer.

Analiza ove ankete pokazuje da su glavni razlozi za ljude pri izboru kompanije bili plaća, bonusi i uvjeti rada.
Kompanija Apple se našla na petom mjestu, što je za jedno mjesto bolje nego u istoj anketi sprovedenoj 2010 godine. Microsoft je takođr napredovao od prošlogodišnjeg jedanaestog mjesta na šesto mjesto u ovoj godini.

Kompanija Vodafone je pala za jedno mjesto i ove godine je rangirana na mjestu broj trinaest, što je još i dobro s obzirom na mnoge kritike korisnika koje se odnose na lošu korisničku službu i performanse mreže. Analiza ankete zaključuje da je Vodafone ostao na popisu jer kompanija ima uspostavljene linije komunikacije koje omogućavaju zaposlenicima da pružaju povratne informacije svojim menadžerima i jednostavno pristupaju vijestima o razvoju unutar tvrtke.

Prva četiri razloga zašto su izabrali neku kompaniju u anketi su: plaća, beneficije i uvjeti rada (38 posto), dobar balans poslovnog i privatnog života (37 posto), poslovna kultura (36 posto) i osobni interes (34 posto).