adobetouch_photoshop

Adobe je na Adobe MAX konferenciji najavio novi paket mobilnih aplikacija za kreatore sadržaja koji korisnicima treba da omogući grafički rad na tablet uređajima kao što je iPad. Kompanija Adobe također pokreće novu web uslugu pod nazivom Adobe Creative Cloud koja se može koristiti za sinkronizaciju i dijeljenje sadržaja između uređaja.

Adobe Touch paket sastoji se od šest tableta aplikacija, uključujući i foto urednik, kolaž alat, Creative Suite file presenter, program za vektorsko crtanja, te softver za projektiranje wireframes. Iako se vodeća aplikacija za mobilni uređivanje fotografija zove Adobe Photoshop Touch, ona ipak pruža manje Photoshop mogućnosti, fokusirajući se na glavne funkcije sa korisničkim sučeljem namjenjenim za rad sa prstima.

Za razliku od skupog Adobe Creative Suite, koji je namijenjen uglavnom za profesionalce, novi tablet alati su dizajnirani da budu dostupniji široj populaciji a tome je prilagođena i cijena, Adobe navodi da će svaki od alata za Android koštati 9,99 dolara. Kompanija naglašava da će sve aplikacije biti dostupne i za iOS ali za sada nema pomena oko cijene.

Šest Adobe aplikacija za tablet uređaje su nazvane Photoshop, Collage, Debut, Ideas, Kuler i Proto.
Pet od šest ovih aplikacija u Adobe Touch paktu su nove, dok je program za vektorsku grafiku, Adobe Ideas, na tržištu već više od godinu dana i trenutno je dostupan za kupnju preko iOS App Store.

Adobe planira da aplikacije za Android uređaje budu na tržištu već sljedećeg mjeseca, a za iOS početkom iduće godine.

Osim novih tablet aplikacija, Adobe je također najavio i Creative Cloud, uslugu za pohranu podataka, sinkronizaciju i dijeljenje između korisnike Adobe Touch aplikacija ili Adobe Creative Suite. Creative Cloud usluga omogućuje kreatorima sadržaja da jednostavno premještaju svoj rad između desktop računala i mobilnih uređaja kao i da koriste socijalne značajke i integraciju sa Adobe tehnologijama za digitalno izdavaštvo. Creative Cloud bi prema nekim najavama u početku korisnicima trebao da ponudi 20GB za pohranu u Cloud.

Na kraju, kompanija Adobe je i zvanično objavila kupovinu TypeKit, kompanije koja hostuje fontove u Cloud-u te ih služi korisnicima putem HTML5 @ font-face značajke i sIFR. Usluge kompanije TypeKit će vjerojatno vrlo brzo postati dio Adobe Creative Cloud ponude.