arcticcircle Facebook je počeo sa izgradnjom podatkovnog centra u gradu Lulea, Švedska, od kog će profitirati na jeftinijoj struji a i tjekom cijele godine će imati besplatno zračno hlađenje.

Ovaj podatkovni centar će bit Facebook-ov prvi u Europi, a treći u svijetu. Kompanija očekuje da će prva zgrada servera krenuti sa pružanjem usluga iduće godine, dok će ostale dvije biti operativne do 2014 godine. Svaka zgrada servera će pokrivati površinu od 28.000 četvornih metara.

Grad Lulea se nalazi na rubu Arktičkog Kruga, te je srednja godišnja temperatura od oko 1 C, a prosječna ljetna temperatura od oko 20 C, tako da će Facebook uštedjeti novac na način da će svoj podatkovni centar hladiti sa svježim zrakom, a ne klima uređajima.

Korištenje besplatnog zraka za hlađenje će pomoći Facebook-u poveća ključnu mjeru učinkovitosti podatkovnog centra, njegovu PUE (učinkovitost potrošnje energije). PUE se izračunava kao ukupna potrošnja energije podatkovnog centra, uključujući hlađenje i sustav rasvjete, podijeljeno sa potrošnjom IT sustava. Što se manje energije troši na pomoćne funkcije kao što su hlađenje i rasvjeta, to je podatkovni centar energetski učinkovitiji.

Prosječan PUE za velike podatkovne centre obično se kreće između 1,6 i 1,99, pokazalo je istraživanje koje je u svibnju objavio Uptime Institute. Facebook još uvijek nije objavio koji je njegov ​​cilj što se tiče PUE za Lulea podatkovni centar.

Facebook je razvio vlastite energetski učinkovite servere i napajanje za podatkovne centre, a tehničke specifikacije i CAD nacrti su predstavljeni putem Open Compute projekta.

Servere u Lulea podatkovnom centru će pokretati električna energija iz hidroelektrane sa obližnje rijeke Lule. Treba naglasiti i činjenicu da grad Lulea ima najjeftiniju električnu energiju u Europi.