pravilo-65-karaktera Kada je reč o naslovima, uvek je dobro pisati naslove koji mogu da stanu u jedan red, mada u nekim situacijama to ne uspeva. Međutim, kratki naslovi su bolje rešenje od dugih i to iz više razloga. Stoga, interesantno je tkz pravilo naslova do 65 karaktera, a evo i zašto:

Kada govorimo o Google pretrazi, svi malo upućeniji u SEO (optimizaciju za Internet pretraživače) znaju da “title tag“ treba da bude između 65 i 70 karaktera. Zašto? Zato što će Google skratiti duže naslove. S obzirom da naslovi često postaju title tag za stranice, onda bi itekako trebali uzeti u obzir ovo pravilo od 65 karaktera jer sigurno da želite da vaš celi naslov bude vidljiv u rezultatima pretrage.

Isto pravilo, od 65 do 70 karaktera, važi i za Google News (mada je to povećano na 75 karaktera za Editors’ Picks). Ostali agregatori vesti takođe rade na sličnom principu. Yahoo News je prikazivao oko 120 karaktera ali je izgleda u poslednje vreme ovo smanjeno.

Kratki, privlačni naslovi prolaze veoma dobro na Twitter-u, uglavnom zbog toga što ostavljaju dovoljno prostora za retweet. Podsticanje korisnika na retweet nije vezano na deljenje dobrog sadržaja, već i predstavljanje sadržaja na način na koji se može lako podeliti sa drugima. Stoga morate da ostavite malo prostora u vašem tweets za komentare.

Razmislite o tome šta će se desiti kada objavimo novi tweet na @onlinetrziste Twitter računu, linkujući na ovaj članak.

  • Naslov je dug 59 karaktera.
  • Ubacujući link, koristeći URL Shortener, to je još 14 karaktera sa razmakom.
  • Tako da smo zauzeli 73 karakter, od dozvoljenih 140.

Sada uzmite u obzir ono što se dešava kada neko retweet-uje vaš tweet. Twitter će prikazati “RT @onlinetrziste:”, što dodaje još 19 karaktera. Retweet će stoga povećati dužinu na 92 karaktera, što ostavlja dovoljno prostora za komentar.   

Ako govorim o e-mailu, mnoge studije pokazuju da 77% vesti indeksiranih u Google News imaju naslove duže od 70 karaktera, što rezultira time da bivaju presečeni. Osim toga, više od jedne četvrtine tih naslova ne može da stane u tweet, što ukazuje na loš PR Copywriting. Pitate se koliko karaktera će se uklopiti u liniju prosečnog e-mail inbox-a? Ako koristite Gmail, 70 karaktera. Evo kako to izgleda:

neki-email-inbox

Ako dobro pogledate ovu sliku vidjećete da bi u slučaju primene pravila 65 karaktera bilo moguće pročitati ove naslove u potpunosti.

Ako stavimo tehničke stvari na stranu, postoji nekoliko saveta koje treba imati na umu. Naslovi moraju odražavati sadržaj članka. Oni treba da budu deskriptivni, da podstaknu korisnike da kliknu na njih a takođe bi trebalo da bude optimizovani za pretragu. dobra praksa je da ili optimizujete naslove oko dve ili tri fraze ili uputite jak poziv na akciju na početku naslova.

Što se tiče Google-a on više ceni kada se ključne reči nalaze na početku naslova, a na društvenim kanalima se pokazalo da poziv na akciju na početk naslova privlači najviše klikova.

Na kraju, maksimalno 65 karaktera za naslov se okazalo kao odlična ideja za pretragu, agregatore vesti, za društvene medijske kanale i za e-mail. Ponekad će biti nemoguće da se držite pravila 65 karaktera za naslov, ali iz navedeni razloga svakako vredi da se potrudite.