google-plus-onlinetrziste Prema najnovijem izveštaju Chitika Insights, Google je izgubio preko 60 procenata svojih aktivnih korisnika na društvenoj mreži Google +.

Društvena mreža Google +, koja je prvobitno bila dostupna samo putem poziva, privukla je ogromno interesovanje korisnika koji su čak kupovali pozivnice kako bi mogli da se što pre pridruže onome za šta su mnogi verovali da će biti novi fenomen društvenog umrežavanja. Ovo interesovanje se nastavilo i kada je Google širom otvorio vrata svoje društvene mreže omogućavajući svima da postanu dio nje. To je dovelo do masovnog priliva novih članova, a web promet na mrežu je porastao za neverovatnih 1.200 odsto. Za samo tri meseca Google + mreža imala je 50 miliona članova.

Međutim, uprkos vrlo jasnom interesovanju za ovu Facebook alternativu, pokazala se da se korisnici ne zadržavaju mnogo na mreži niti da aktivno koriste neke njene funkcionalnosti. Web promet je 22. i 23. septembra doživio svoj maksimum a nakon toga je počeo da opada, dolazeći na isti nivo na kom je bio pre nego što je otvoren za javnost.

Očigledno da problem Google-a nije bio privlačenje korisnika već njihovo zadržavanje na društvenoj mreži. Za sada se pokazuje da su mnogi korisnici bili samo radoznali o novoj društvenoj mreži i njenim mogućnostima, i da su se vrlo brzo vratili na već isproan i dokazan format Facebook-a.

Chitika Insights tvrdi da bi uprkos tom nedostatku načina kako zadržati korisnike, Google + ipak mogao postani konkurentna alternativa Facebook-u, ubrzim dodavanjem novih mogućnosti koje bi mogle da zadrže korisnike.

Sigurno da Facebook neće mirno promatrati nastojanja Google-a da ugrozi njegovu dominantnu poziciju na ovom tržištu, što i pokazuje njegovo dodavanje funkcija koje su inspirisane Google +, posebno u smislu unapređenja opcija transparentnosti privatnosti.