hp-onlinetrziste Kompanija Hewlett-Packard je obezbedila dovoljan broj akcija Autonomy da može da preuzme kontrolu nad ovom Britanskom softverskom kompanijom.

Akcionari koji poseduju 87 odsto akcija kompanije Autonomy, prihvatili su ponudu HP-a za kupovinu kompanije po ceni od 25,50 funti po akciji, što je ukupno oko 10.3 milijarde dolara.

HP je svoj plan o kupovini kompanije Autonomy objavio prošlog meseca, isti dan kada je objavljeno da će kompanija prestati sa razvojem svog TouchPad-a i razmotriti mogućnost da razdvoji svoje PC poslovanje od ostatka kompanije.

Dogovor oko preuzimanja Britanske softverske kompanije vodio je sada već bivši izvršni direktor HP-a, Leo Apotheker, a izazvao je mnogo kontroverzi jer su neki smatrali da je HP ponudio previsoku cenu. Ipak, novi izvršni direktor, Meg Whitman, u potpunosti je stala iza ovog dogovora.

Kompanija Autonomy je u Velikoj Britaniji najveći nezavisni proizvođač softvera koja nudi širok spektar proizvoda za upravljanje informacijama, uključujući i softver koji pretražuje dokumenata kompanije u svrhu arhiviranja. Takođe, Autonomy radi i sa javnim Cloud-om na kojem čuva petabajte podataka kompanije.

HP navodi da ovo preuzimanje treba da ojača njegovu ponudu koja se odnosi na analitiku podataka i Cloud, i tako pomogne njegovim klijentima u upravljanju sa sve većim količinama podataka. Autonomy će funkcionisati kao zasebna poslovna jedinica na čijem čelu će biti njen osnivač i izvršni direktor Mike Lynch.