google_panda_algoritam U slučaju da niste u toku, Google je koncem prošlog tjedna potvrdio je da je pokrenuo novi Panda update početkom prošlog tjedna. Nedavni podaci iz SearchMetrics pokazuju da je nekoliko Google-ovih sajtova postalo mnogo vidljivije u pretrazi a naročito se to odnosi na YouTube i Android.com. Treba istaći da je sam tajming ovog Panda 2.5 update-a vrlo zanimljiv, s obzirom na nedavnu raspravu u Europi ali i u Američkom Senatu o tome da li Google favorizira vlastiti sadržaj na štetu drugih.

Panda je update Google-ovog algoritma za pretraživanje koji se pojavio kao nastojanje Google-a da poboljša kvalitetu rezultata pretraživanja i kao alat za borbu protiv farmi sadržaja i drugih sajtova sa niskom kvalitetom sadržaja koji su se poigravali sa sustavom pretraživanja.

Novi podaci iz SearchMetrics pokazuju da su u SAD najveći gubitnici sa novom Panda, consumeraffairs.com, savings.com i prnewswire.com. Također, treba istaći i da su sa novim update-om dosta izgubili i poznati sajt MotorTrend i tehnološki blogovi The Next Web i Technorati. Najveći dobitnik nakon najnovijeg Google Panda ažuriranja je YouTube, koji je, naravno, vlasništvo Google-a.

Kompanije Searchmetrics mjeri SEO vidljivost sajtova širom weba, pa su tako pratiti i Panda utjecaj od prve verzije pa do ove najnovije, i otkrili da rezultati značajno osciliraju u svakoj od ažuriranja. Pa je tako Panda 2.3 update, koje je bilo u srpnju, vratilo PageRank sajtovima koji su bili na udaru Panda 1, a najnovije ažuriranje, Panda 2.5, izgleda kao da je ponovo ispravljao te preokrete od ranije.

Panda je utjecala i na neke velike sajtove poput MySpace, Amazon, Comcast.net i Huffington Post, a najveći gubitnik među njima je Myspace, koji je izgubio oko 13%.

Među onima koji su profitiral sa Panda 2.5 ažuriranjem su sajtovi poput YouTube, Last.fm, Zappos i Washington Post. Treba napomenuti da su YouTube i Android.com dobili po 10%.

Iako Google i dalje tvrdi da Panda ažuriranja provodi studiozno imajući na umu isključivo korist za korisnike, ipak, mnogi primjećuju da je nakon svakog Panda ažuriranja Google sa svojim sajtovima na vrhu liste pobjednika.