Virginia-Rometty-Sam-Palmisano

Bord Direktora kompanije IBM izabrao je Virginia M. “Ginni” Rometty za novog predsjednika i izvršnog direktora kompanije. Ona će 1. siječnja 2012 godine preuzeti dužnosti ​​od Sam Palmisano i tako postati deveti izvršni direktor kompanije IBM. Samuel J. Palmisano će zadržati ulogu predsjedavajućeg u kompanije IBM.

Virginia Rometty je u IBM-u vršila dužnosti višeg potpredsjednika, vodeći brigu o prodaji, marketingu i strategiji.

Ginni Rometty je uspješno vodila nekoliko IBM-ovih najvažnijih poslovanja u proteklom desetljeću. Sa svakom liderskom ulogom ona je ojačavala našu sposobnost da integriramo IBM-ove mogućnosti za naše klijente,

navodi Sam Palmisano u svom priopćenju.

Sam Palmisano je postao izvršni direktor 2002 godine i predsjedavajući borda direktora 2003 godine. Za njegovo vrijeme IBM je prodao svoje PC poslovanje Kineskoj kompaniji Lenovo, pojačao fokus na usluge i širenje na tržišta u nastajanju, uključujući Kinu, Indiju, Brazil i Rusiju. Također, za njegovo vreme kompanija je rušila financijske rekorde i ponudila mnoge inovacije od kojih je jedna i superračunalo Watson.

Kompanija IBM je prošlog tjedna objavila povećanje prodaje i dobiti za tromjesečje koje je završilo u rujnu, premda su prihodi nešto manji od onih koje su očekivali mnogi analitičari. IBM-ov kvartalni profit SAD-u porastao je u odnosu na prošlu godinu za 7 posto, na 3,8 milijarde dolara, dok je prodaja porasla za 8 posto, na 26,16 milijardi dolara. Svijetle točke su prihodi od softvera koji su porasli za 13 posto, na 5,8 milijardi dolara, Power Systems prihodi, koji su porasli za 15 posto, i prodaja Cloud orijentirane tehnologije koja je udvostručena u odnosu na prošlu godinu.

IBM je prošlog tjedna iskazao povjerenje u svoju sposobnost poslovanja u vremenu teške gospodarske klime, podizanje očekivanja po pitanju zarade za fiskalnu 2011 godinu, za 0,10 dolara po dionici tj. na 13,35 dolara po dionici.