twitter Kada je reč o optimizaciji ažuriranja na društvenim mrežama s ciljem da osigurate maksimalnu izloženost i što veći CTR, mnogi će se okrenuti proverenim metodama. Na primer, slanje poruka u neko određeno vreme dana, može imati dramatičan uticaj na performanse. Ponekad se može desiti da efikasna optimizacija može doći sa mesta za koje to niste očekivali, a jedini način da to proverite jeste analiza velikog skupa nepobitnih podataka.

To je upravo ono što je samoproklamovani "društveno-medijski naučnik" Dan Zarrella uradio. Dan Zarrella se posvetio analiziranju velike količine podataka iz izvora kao što su Twitter i Bit.ly da bi potom objavio neka od svojih otkrića.

Nedavno je Dan Zarrella otkrio da pozicija linka u tweet-u ima itekako veliki uticaj na to koliko ljudi će da klikne na njega. Tweet-ovi koji sadrže link postavljen negde otprilike između početka i sredine dobijaju najviše klikova, što se ne uklapa u uobičajenu praksu da se link uključi na samom kraju tweet-a.

Dan Zarrella je u analizi koristio slučajni uzorak od 200.000 tweet-ova kao i Bit.ly API kako bi shvatio CTR za svaki od njih. Uproređivanjem tih podataka sa pozicijom na kojoj se link nalazi u tweet-u, došao je do zaključka predstavljenog na grafici.

twiter-ctr