Bluetooth Smart Bluetooth 4.0, koja se može naći u iPhone 4S i najnovijem MacBook Air i Mac Mini, je rebrendiran od strane grupe koja kontroliše ovu tehnologiju. Bluetooth Special Interest Group je objavila da će se Bluetooth 4.0 uređaji od sada zvati Bluetooth Smart Ready i Bluetooth Smart, kako bi se razlikovale vrste proizvoda koji koriste ovu tehnologiju.

Šta je Bluetooth 4.0?

Bluetooth 4.0 je najnovija verzija bežične tehnologije koja se nalazi u mnogim elektronskim uređajima i periferijom, uključujući smartphone i Tablet uređaje. Ažurirana verzija 4.0 trenutno se nalazi samo u iPhone 4S i najnovijim MacBook Air i Mac Mini, a uskoro bi trebalo da se pojavi još nekoliko proizvođača sa svojim uređajima koji bi se koristili ovom tehnologijom. Poboljšanja koje donosi Bluetooth 4.0 uključuje drastično smanjena u potrošnji energije sa metodom niskog pulsiranja koje drži uređaj povezanim, bez potrebe za kontinuiranim streamingom podataka.

Šta je Bluetooth Smart?

Bluetooth Smart će predstavljati novu vrstu Bluetooth 4.0 periferije: uređaj senzorskog tipa kao što je uređaj za praćenje otkucaja srce ili uređaj za merenje pređenih koraka (uređaji koje često koriste ljudi prilikom džoginga) koji rade na baterije i izgrađeni su za prikupljanje specifičnih informacija. Ovi Bluetooth Smart uređaji uključuju Bluetooth 4.0 koji se povezuje samo sa Bluetooth Smart Ready uređajem.

Šta je Bluetooth Smart Ready?

Bluetooth Smart Ready se odnositi na uređaje koji koriste dual-mode radio, koji može da obrađuje i 4.0 tehnologiju, kao i klasične Bluetooth sposobnosti, kao što su prenos datoteka ili povezivanje sa hands-free uređajma. Tako, na primer, iPhone 4S, Bluetooth Smart Ready smartphone, može da se sa Bluetooth 4.0 poveže sa Bluetooth Smart uređajem za praćenje otkucaja srca, ali će takođe raditi i sa klasičnim Bluetooth uređajima, kao što su hands-free uređaji ili muzika u vašem automobilu.