yandex Ruski gigant online pretrage i oglašavanja, Yandex, danas je objavio izveštaj o zaradi u trećem kvartalu iz kog se vidi povećanje prihoda u poređenju sa 2010 godinom.

Yandex je Ruska tehnološka Internet kompanija koja je najveći Ruski i sedmi po veličini svetski Internet pretraživač. "Yandex" je skraćenica za izraz " Yet Another Indexer". Kompanija pruža svoje usluge za desktop i mobilne korisnike a takođe razvija i ugrađena rešenja. Specijalizovana je za visoko ciljane sofisticirane Web usluge pretraživanja i pronalaženja informacija baziranih na vrhunskoj tehnologiji kao što je MatrixNet.

Kompanija Yandex, koja prikupila više od 1,4 milijarde dolara u NASDAQ IPO početkom ove godine, prijavila je prihod od 5,2 milijarde rubalja (161,9 miliona dolara), što je povećanje od 65 odsto u poređenju sa trećim kvartalom u 2010 godini. Neto prihod kompanije je porastao za 93 odsto, na 1,7 milijardi rubalja (53,5 miliona dolara) u poređenju sa trećim kvartalom u 2010 godini.

Prema podacima kompanije LiveInternet, udeo Yandex-a na Ruskom tržištu pretraživanja u trećem kvartalu 2011 godine iznosi 62,7 odsto. Kompanija takođe navodi da je broj oglašivača porastao za nešto više od 48 odsto u odnosu na isti period 2010 godine.

Treba reći i da je Yandex nedavno kupio The Tweeted Times, koji se bavi društvenim vestima, kao i da je investirao 15 miliona dolara u alternativni pretraživač Blekko. Sa ovom investicijom, izvršni direktor Yandex-a Arkady Volozh ušao je u Blekko Bord Direktora.

Trenutna cena Yandex akcija je 25.79 dolara, što daje tržišnu vrednost kompaniji od oko 8,3 milijarde dolara.