Svakako da postoji vrijednost u dopiranju do svoje publike putem društvenih medija, no, nedavno izvješće koje dolazi iz PageLever vjerojatno ni vas moglo iznenaditi kada saznate da se vaši najaktivniji korisnici nisu angažirani oko vaših poruka ni na kakav način.

U izvješću, koje detaljiše razliku između “aktivnog” korisnika i onoga koji se angažira, ističe se činjenica da se “aktivni korisnik računa svaki puta kada netko posjeti vašu Fan stranicu ili pogleda priču o vašoj Fan stranici. Ako korisnik pogleda sadržaja bez angažiranja, on se i dalje broji kao aktivni korisnik. Ako netko pogleda i stranicu i priču, on će se brojati samo kao jedan aktivni korisnik “

Ako netko taguje Fan stranicu u statusnom ažuriranju, svatko tko vidi to statusno ažuriranje smatra se aktivnim korisnikom. Iako ovako nešto odlično sastanovišta Facebook-a, jer tako dobiva ogromne brojke, stvarnost je da je to pogrešno, jer su gledanje i aktivnosti izrazito različite metrike.

PageLever, servis koji nudi detaljnu Facebook analitiku, vršio je mjerenje 1.000 stranica kako bi se vidjeli dnevni aktivni korisnici. Evo rezultata:

aktivnosti-facebook-ovih-aktivnih-korisnika

U donjoj polovici tablice primjetit ćete ono što većina smatra da je angažiranje oko sadržaja. Drugim riječima, nešto što od korisnia zahtijeva da poduzme javnu akciju, kao što je Like, komentiranje ili objavljivanje. Jednostavno, gledanje nije dovoljno da bi se moglo nazvati angažiranjem.