oracle_social_network

Kompanija Oracle je ušla u pomalo pretrpan prostor društvenih mreža. Na OpenWorld 2011 konferenciji, izvršni direktor kompanije, Larry Ellison predstavio je Oracle Social Network, društvenu mrežu orjentisanu na poslovanja, kao ključni deo strategije razvoja Cloud-a.

Larry Ellison je takođe predstavio Oracle Public Cloud, Cloud uslugu koja će hostovati mnoge ključne softverske proizvode kompanije, uključujući i Java, bazu podataka, middleware (kompjuterski softver koji povezuje komponente softvera ili ljudi sa njihovim aplikacijama) i CRM.

Oracle Public Cloud je široka mešavina platforme-kao-usluge i softvera kao usluge, i kao takav je potencijalna konkurencija za Salesforce, Microsoft i druge. Kompanija je objavila da su Oracle Fusion CRM Cloud Service i Oracle-ov alat za upravljanje radnom snagom već na raspolaganju korisnicima, dok će baza podataka, Java usluga, kao i nova društvena mreža koja je usmjerena na poslovanja, biti dostupni u bliskoj budućnosti. Kompanija takođe ističe da će Oracle Public Cloud obezbediti “svu produktivnost koju nudi Java, bez IT”, kao i “Oracle bazu podataka od sada u Cloud-u”.

Oracle Public Cloud će ponuditi kompanijama centralizovaniji način za dobijanje integrisanih Cloud podržanih aplikacija i infrastrukture za svoje data centre. Takođe će omogućiti IT menažerima brži razvoj najnovijih Fusion aplikacije, middleware, baza podataka i ostalog. Naravno, sve će hostovati i njima upravljati kompanija Oracle. Oracle Social Network postaje korisnički interfejs za Oracle Public Cloud.   

Najveća promena u poslednjih nekoliko godina svakako je društveno umrežavanje. Danas, organizacije žele da povežu svoje ljude, njihove aplikacije, njihove procese i njihove klijente,

navodi Larry Ellison.

I tako je Oracle Social Network rođena. Istina, kao nusprodukt procesa razvoja projekta Fusion aplikacija, jer je u nekoj fazi trebao za njega da se uradi moderan korisnički interfejs ali je ekspanzija društvenih mreža dovela do toga da Oracle napravi jednu svoju mrežu koja će biti u funkciji korisničkog interfejsa. Novi softver, koji se može koristiti u komunikaciji unutar organizacije, kao i sa spoljnim partnerima i klijentima, omogućava poslovnim korisnicima da pronađu i sarađuju sa pravim ljudima u okviru svojih poslovanja, i zato što je integrisan sa Oracle Fusion Applications, korisnici mogu primiti informacije u realnom vremenu iz povezanog sistema.

oracle_drustvena_mreza

Interna mreža omogućava korisnicima ne samo da sarađuju u realnom vremenu na projektima, korisnim informacijama i sadržaju već takođe da se povežu sa više od 100 Fusion aplikacija koje su trenutno dostupne i koje uključuju ljudske resurse (HR), CRM i korisne aplikacije koje se odnose na finansije i zaposlene.

Oracle-ova mreža će očigledno da se takmiči na funkcionalnom nivou sa Salesforce-ovom uslugom društvenog umrežavanja, Chatter, ali što se tiće vizuelnih efekata, tu je sasvim druga priča. Larry Ellison na OpenWorld 2011 konferenciji nije konkretno pominjao razliku između svoje platforme i Facebook-a, ali je rekao da je Oracle-ova društvena mreža jedinstvenog izgleda i da nije ni slična Facebook-u, Promovisanjem ideje da sve što je potrebno bude na prvoj strani, odmah do navigacije je u ovom slučaju primetno drugačije. Oracle je informacije pretvorio u meni.

oracle_socijalna_mreza

Oracle Social Network sadrži sve ono što očekujete od društvenih mreža, uključujući i profil, aktivnosti, razgovori, datoteke, itd. Mobilne aplikacije su već na raspolaganju kao što možete videti na iPad slici ispod.

drustvena mreza oracle

Kao i svi drugi Cloud servisi, novi Oracle Public Cloud je dizajniran da omogući IT prodavnicama da na zahtev dobiju koliko god svojstvu im je potrebno. Salesforce, SAP i IBM nude slične poslovne socijalne mreže, ali samo Oracle nudi ovoliku širinu primene povezivanja.