yahoo-prodaja Rat za kupovinu kompanije Yahoo je u preliminarnoj fazi. Prema nekim glasinama Microsoft, Alibaba i još nekoliko zainteresiranih već imaju spremne ponude sa kojima žele da uđu u partnerstvo sa Yahoo-om ali, suosnivač i trenutni direktor Jerry Yang izašao je sa izjavom da je jedina opcija za koju su oni zainteresirani, potpuna prodaja.

Osim kompanija Microsoft i Alibaba, Reuters ističe i Providence Equity Partners i Hellman & Friedman, kao veoma zainteresirane za kupovinu kompanije Yahoo. Ono što je poznato jeste da i Microsoft i Alibaba traže pomoć od drugih investitora kako bi ojačale svoje ponude. Prema nekim glasinama Microsoft-ova ponuda je oko 18 dolara po dionici a ponude ostalih potencijalnih kupaca se još uvijek nigdje ne spominju.

Iako Jerry Yang izričito inzistira na potpunoj prodaji, ipak mnogi stručnjaci smaraju da su u igri i ostale opcije koje uključuju prodaju određenih dijelova kompanije, refokusiranje unutak kompanije, te pronalaženje novih načina da se iskoristi 700 milijuna posjetitelja koliko ih Yahoo ima mjesečno. Unatoč svim teškoćama koje kompanija proživljava već nekoliko godina, Jerry Yang i dalje tvrdi da je Yahoo digitalna medijska kompanija broj jedan. S obzirom da prodaja kompanije još uvijek nije sigurna, objavljeno je da je Yahoo počeo da treži novog izvršnog direktora koji bi preuzeo kormilo kompanije koje je ostalo upražnjeno naon odlaska Carol Bartz.

Što se tiče interesa kompanije Microsoft, izvršni direktor Microsoft-a Steve Ballmer nedavno je izjavio da "ima mnogo dobrih stvari kod Yahoo-a" i da je svjestan da kroz kakve probleme prolaze. Na pitanje o kupnji Yahoo-a, nije odgovorio izravno na pitanje ali naznačio da ima snažan i stabilan stav po tom pitanju.

Microsoft-ovi motivi su sigurno poznati svima, kompanija bi kupovinom Yahoo-a dobila bolju prisutnost i više mogućnosti brandiranja (sada uzimaju samo mali dio prihoda od pretraživanja). Yahoo također ima nekoliko moćnih stvari koje bi mogle biti integrirane u Microsoft-ove ekvivalente, Yahoo Mail je i dalje popularan, Yahoo Answers je veoma snažna društvena platforma, a veoma popularno je i ono što Yahoo nudi na svom sajtu kao što su zabava, vijesti i financija, i ostalo. Osim toga, ne treba zaboraviti da Yahoo ima imovinu i ulaganja u Japanu koje bi sigurno moglo pomoći Microsoft-u u daljem razvoju na Azijskom tržištu.

S druge strane, Kineski e-commerce gigant Alibaba želi da kupi svoju slobodu ulaganjem u Yahoo (Yahoo posjeduje 40 posto kompanije Alibaba). Alibaba je ranije pokušavala da otkupi te dionice ali je Yahoo uvjek to odbijao. Sada se kupovina Yahoo-a nameće kao prilika za kupovinu slobode ali i širenje poslovanja na teritoriju SAD-a, sticanjem ogromne baze korisnika ali i Yahoo-ovih ljudskih i tehnoloških potencijala. Ako uzmemo da se procjenjuje da je sadašnja vrijednost Yahoo-a oko 16 milijardi dolara od čeka 40% dionica u Alibaba vrijedi 13 milijardi, lako je zaključiti da bi Alibaba dodavanjem 3 milijarde dolara na otkup svojih dionica mogla da preuzme cijelu kompaniju Yahoo.

U svakom slučaju, Yahoo je još uvijek veoma vrijedna kompanija i sigurno je da će potrajati dok se ne naprave konačni dogovori oko prodaje, ako do nje uopšte dođe.