microsoft Microsoft je objavio zaradu za prvi kvartal svoje financijske 2012 godine. Kompanija je objavila prihod od 17,37 milijardi dolara što je 7 posto više u odnosu na isti period godinu dana ranije. Operativni prihod bio 7,2 milijarde dolara (1% više u odnosu na prošlu godinu), neto dobit 5,74 dolara (6% više), a zarada po dionici 0,68 dolara (što je porast od 10%). Velika zarada dolazi od prodaje Office paketa, raznih serverskih aplikacija, te od još uvijek dobre prodaje Xbox 360 konzole.

Windows i Windows Live divizije ostvarile su prihod od 4,87 milijardi dolara, što je povećanje od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Windows 7 se i dalje dobro prodaje, u rujnu je dostignuta prodaja od 450 milijuna. Udio na tržištu osobnih računala porastao je između 1 i 3 posto, a OEM licence bilježe rast za 4 posto. Udio na tržištu poslovnih računala porastao je za 5 posto, na oko 35 milijuna računala.

Prihodi od Microsoft Business Division porasli su za 8 posto, na 5,62 milijarde dolara a prihodi od prodaje Office porasli su za 7 posto na godišnjoj razini. Server i Tools su zaradili 4,25 milijarde dolara, što je porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Windows Server i System Center bilježe dvocifreni rast, prihodi SQL Server-a povećani su za gotovo 20 posto, a Enterprise Services za 17 posto.

Online Services i dalje gube novac. Prihodi su porasli za 19 posto, na 0,63 milijarde dolara, ali je gubitak ovog odjela 0,49 milijarda dolara u ovom kvartalu, što je nešto bolje u usporedbi sa 0,56 milijarde dolara gubitka u istom razdoblju prošle godine. Tržišni udio Bing-a polako raste, udio na američkom tržištu je 14,7 posto, što je povećanje od 3,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče pretraživanja, Bing i Yahoo zajedno imaju 27 posto američkog web prometa. Prihod od online oglašavanja porasli su gotovo za 21 posto.

Entertainment i Devices Division imaju prihod od 1,96 milijardei dolara, što je rast od 9 posto u odnosu na prošlu godinu. Xbox 360 konzola je najbolje prodavana konzola za devet mjeseci, a također, više od 3 milijuna primjeraka Gears of War 3 je prodano u prvom tjednu od objavljivanja. Ovom odjelu pripada i Windows Phone ali kompanija Microsoft nastavlja i dalje da izbjegava da pruži bilo kakve informacije koje se odnose na prodaju i smartphone platformu.

Sve u svemu, io je ovo vrlo dobar kvartal za Microsoft. Najveći problem za kompaniju predstavlja nedostatak proizvoda na Tablet tržištu i slaba netbook prodaja koja je uzrokovana odličnom prodajom Tablet-a. Microsoft neće imati vjerodostojan Tablet operativni sustav sve do izlaska Windows 8. Bilo kako bilo, rezultati pokazuju koliko će za kompaniju u budućnosti biti važan Windows 8.

Treba reći da će od sljedećeg tromjesečja, prihodi Skype-a biti uključeni u zaradu kompanije Microsoft.