Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Odličan kvartal za Microsoft, zarada 17,37 milijardi dolara

bez komentara

microsoft Microsoft je objavio zaradu za prvi kvartal svoje financijske 2012 godine. Kompanija je objavila prihod od 17,37 milijardi dolara što je 7 posto više u odnosu na isti period godinu dana ranije. Operativni prihod bio 7,2 milijarde dolara (1% više u odnosu na prošlu godinu), neto dobit 5,74 dolara (6% više), a zarada po dionici 0,68 dolara (što je porast od 10%). Velika zarada dolazi od prodaje Office paketa, raznih serverskih aplikacija, te od još uvijek dobre prodaje Xbox 360 konzole.

Windows i Windows Live divizije ostvarile su prihod od 4,87 milijardi dolara, što je povećanje od 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Windows 7 se i dalje dobro prodaje, u rujnu je dostignuta prodaja od 450 milijuna. Udio na tržištu osobnih računala porastao je između 1 i 3 posto, a OEM licence bilježe rast za 4 posto. Udio na tržištu poslovnih računala porastao je za 5 posto, na oko 35 milijuna računala.

Prihodi od Microsoft Business Division porasli su za 8 posto, na 5,62 milijarde dolara a prihodi od prodaje Office porasli su za 7 posto na godišnjoj razini. Server i Tools su zaradili 4,25 milijarde dolara, što je porast od 10 posto u odnosu na prošlu godinu. Windows Server i System Center bilježe dvocifreni rast, prihodi SQL Server-a povećani su za gotovo 20 posto, a Enterprise Services za 17 posto.

Online Services i dalje gube novac. Prihodi su porasli za 19 posto, na 0,63 milijarde dolara, ali je gubitak ovog odjela 0,49 milijarda dolara u ovom kvartalu, što je nešto bolje u usporedbi sa 0,56 milijarde dolara gubitka u istom razdoblju prošle godine. Tržišni udio Bing-a polako raste, udio na američkom tržištu je 14,7 posto, što je povećanje od 3,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče pretraživanja, Bing i Yahoo zajedno imaju 27 posto američkog web prometa. Prihod od online oglašavanja porasli su gotovo za 21 posto.

Entertainment i Devices Division imaju prihod od 1,96 milijardei dolara, što je rast od 9 posto u odnosu na prošlu godinu. Xbox 360 konzola je najbolje prodavana konzola za devet mjeseci, a također, više od 3 milijuna primjeraka Gears of War 3 je prodano u prvom tjednu od objavljivanja. Ovom odjelu pripada i Windows Phone ali kompanija Microsoft nastavlja i dalje da izbjegava da pruži bilo kakve informacije koje se odnose na prodaju i smartphone platformu.

Sve u svemu, io je ovo vrlo dobar kvartal za Microsoft. Najveći problem za kompaniju predstavlja nedostatak proizvoda na Tablet tržištu i slaba netbook prodaja koja je uzrokovana odličnom prodajom Tablet-a. Microsoft neće imati vjerodostojan Tablet operativni sustav sve do izlaska Windows 8. Bilo kako bilo, rezultati pokazuju koliko će za kompaniju u budućnosti biti važan Windows 8.

Treba reći da će od sljedećeg tromjesečja, prihodi Skype-a biti uključeni u zaradu kompanije Microsoft.

Written by admin

21 Oktobra, 2011 at 12:25 pm

Ostavi komentar