yahoo_microsoft_onlinetrziste Microsoft razmatra da ponovo da ponudu za Yahoo Inc, nakon veoma gorke i neuspješne borbe za preuzimanje 2008 godine. Kompanija Microsoft se pridružuje nizu drugih kompanija koje pokazuju interesovanje za preuzimanje Yahoo-a, čija je trenutna tržišna vrijednost procijenjena na oko 18 milijardi dolara. Među veoma zainteresiranim su Providence Equity Partners, Hellman & Friedman, Silver Lake Partners, Kineski e-commerce gigant Alibaba Group i Ruska investicijska kompanija DST Global.

Dionice kompanije Yahoo skočila su na 15,80 dolara nakon glasina da će i Microsoft da se uključi u trku za preuzimanje kompanije. Inače, trenutno se dionicama Microsoft-a trguje po cijeni od 25,91 dolara, pa mnogi pretpostavljaju da bi kompanija mogla da potraži partnera sa kojom bi preuzela Yahoo.

Kompanija Microsoft još uvijek nije donijela konačnu odluku o davanju ponude za Yahoo jer unutar kompanije postoje unutarnje podjele o tome. Prema nekim izvorima, jedna dio je za to da se da ponuda, vjerujući da će to uništiti AOL kao konkurenta i stvoriti snažan web portal koji može ponuditi bolje proizvode za publiku, oglašivače i krajnje korisnike. Međutim, drugi dio je protiv ovog posla, smatrajući da ako Microsoft želi da uloži milijarde dolara u neku kupovinu onda bi trebao da kupi kompaniju koja ima više potencijala za rast.

Microsoft je 2008 godine pokušao da kupi Yahoo sa ponudom od 47,5 milijardi dolara ili 33 dolara po dionici.
Microsoft je nedavno pokazao spremnost da se upusti u velike akvizicije, u svibnju je kupio kompaniju Skype za 8,5 milijardi dolara. Kompanija je također 2007 godine kupila kompaniju Aquantive, plativši je 6 milijardi dolara.

Ipak, nekoć veoma dominantni Yahoo će biti veliki zalogaj za sve ponuđače a mnogi već sada prave različite kombinacije i računice a jedna se odnosi na imovinu u Aziji, koja bi se po mnogima trebala prodati i tako stabilizirati poslovanje kompanije.

Trenutno financijski savjetnici kompanije Yahoo, Goldman Sachs i Allen & Co, se pripremaju za slanje financijskih informacija potencijalnim ponuditeljima.