steve jobs  (1) Suosnivač kompanije Apple i tehnološki vizionar, Steve Jobs, preminuo je u 56 godini života.

Steve Jobs koji je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora Apple-a 24 kolovoza 2011, radi zdravstvenih problema. Još 2003 godine mu je dijagnosticiran, rijedak oblik raka gušterače, i iako je 2009 godine imao i transplantaciju jetre ipak nije mogao pobjediti u borbi sa ovom teškom bolešču.

Steve Jobs je od uvijek doživljavan i predstavljan kao kultni vođa kompanije Apple, vizionar koji je uvijek pokušavao da donese nešto novo. Nakon to je napustio fakultet, u travnju 1976 godine u garaži svojih roditelja pokrenuo je Apple. Godine 1984, kompanija Apple je smijenila svog suosnivača nakon unutarnjeg neslaganja između njega i tadašnjeg izvršnog direktora John Sculley-a. Nakon odlaska, Steve Jobs je pokrenuo novu kompaniju, NeXT Computer, i kupio Graphics Group (sada se zove Pixar) 1986 godine. Unatoč tome što je dobio otkaz u kompaniji koju je osnovao, Steve Jobs je uvijek govorio da je to najbolja stvar koja mu se mogla dogoditi.
1996 godine Steve Jobs prodaje NeXT Computer Apple-u i pridružuje se kompaniji. Do 2000 godine bio je kao "privremeni" izvršni direktor a nakon toga je i zvanično postao izvršni direktor Apple-a.

Steve Jobs se smatra spasiteljem kompanije Apple, čovjek koji ju je sa ruba ponora doveo do profitabilnosti sa inovativnim proizvodima koji su doživjeli svijetsku popularnost. U svibnju 2010 godine, kompanija Apple je po prvi puta došla ispred Microsoft-a postavši druga najvrednija američka kompanija, odmah iza Exxon Mobil.
Osim ogromnog doprinosa uspjehu kompanije Apple, Steve Jobs je 2006 godine postao član upravnog odbora i najveći dioničar The Walt Disney Company, nakon prodaje Pixar Animation Studios.