graphs_1 Novi Google alat za podatke i analizu, nazvan Our Mobile Planet, daje svima pristup podacima i istraživanjima vezanim za korištenje smartphone-a. Na sajtu je interaktivni alat koji svi mogu da koriste za stvaranje prilagođenih grafikona koristeći podatke iz Google-ovog “Global Mobile Research: The Smartphone User & The Mobile Marketer” istraživanja provedenog početkom ove godine.

Our Mobile Planet pruža duboki uvid u ponašanje potrošača kada je u pitanju pretraživanje, video, društvene i e-mail navike, kao i mobilno istraživanja i namjere o kupnji.

Možete birati između vrsta smartphone podataka koje želite pregledati, uključujući i brzinu kojom potrošači usvajaju smartphone, ponašanje (zašto i kako potrošači koriste te uređaje), aktivnosti (što potrošači rade sa svojim smartphone uređajem), trgovina (online kupovina sa smartphone) i oglašavanje (angažovanje potrošača po pitanju mobilnog oglašavanja).

Svaki ovaj skup podataka ima svoje podskupove, tako da zaista možete napraviti dosta duboka i temeljna istraživanjima za neke specifičnosti koje vas interesuju. Na primjer, kada je u pitanju online trgovina, možete odabrati mobile commerce, istraživanje i kupovina po vertikali i izjavama. Pod svakom od ovih, možete odabrati određenu vrstu podataka, uključujući i kupovinu po vrsti plaćanja, NFC, itd.

Nakon toga možete odabrati i filtriranje podataka po zemljama, Google za sada nudi podatke iz 30 zemalja svijeta, a možete dodati i druge filtre za grafikon kao što su dob, spol i korištenje mobilnog Interneta. Napravljen grafikon možete izvesti kao JPG, CSV ili XLS datoteku.

Jasno je da platforma nudi ogromnu količina podataka koji mogu biti iskorišteni za razne analize.
Google ističe da je ovo prvi put da jedna ovako opsežna studija bude dostupna besplatno.