Amazon_mechanical_turk Ako ste u potrazi za nekim jednostavnim online poslovima za rad od kuće i sa kojima može da se ostvari zarada na Internetu, onda svakako treba da posjetite sajt Mechanical Turk. Mechanical Turk, sajt koji nudi mikro poslove, u vlasništvu je Amazon-a i nudi HIT-ove ili “Human Intelligence Tasks”, a radi se o poslovima koji su samo malo složeniji od poslova koji su automatizirani.

Kompanije koje imaju neke zadatke koja računala ne mogu automatizirano da obave ili ne mogu to da urade dovoljno precizno, kao što je pisanje recenzija ili otkrivanje fonografske slike i sl., postavljaju ovakve poslove na Mechanical Turk (Mturk).

1

Prvo što treba da uradite jeste da se registrirate na sajt, a ako već imate račun na Amazon.com, možete ga koristiti i za Mturk. Nakon toga treba da se registrirate za Amazon Payments, koji je Amazon-ov vlastiti procesor online plaćanja i preko njega će ići plaćanje. Nakon što se registrirate od vas će biti zatraženo da verifikujete svoju e-mail adresu i telefon, koji možete potvrditi putem SMS poruke.

Nakon što ste završili sa procesom registranja možete početi raditi. Kliknite na karticu”HIT” i potražite zadatak koji mislite da možete uraditi ili za koji ste kvalificirani.  

Turk1

Zadatak ili kako to na Mturk nazivaju “HIT” su jednostavni poslovi koji mnogi ljudi rade od kuće ili tokom redovnog radnog vremena i koji se relativno lako i brzo izvršavaju, većina njih može se obaviti za 30-tak sekundi ili manje.

Što se tiče plaćanja ovde je to je malo drugačije u odnosu konvencionalne sajtove koji nude online poslove. Online zarada po završenom zadatku trenutno se kreće u rasponu od 0,05 dolara do 12 dolara u zavisnosti od težine ili dužine obavljanja zadatka. No, kada se radi o Mturk, ovih 0,05 dolara po zadatku nije ni tako malo kako se čini na prvi pogled jer ako pretpostavimo da je za njegovo izvršenje potrebno oko 20 sekundi onda je vaša online zarada za jedan sat rada od kuće oko 18 dolara.

Koristan savjet je da što češće osvježavate vaš preglednik kada tražite HIT-ovi, jer se oni postavljju stalno (trenutno je u ponudi 180.065), kako bi bili u prilici da uzmete poslove koji se dobro plaćaju čim budu objavljeni.

Nakon što pošaljete svoje urađene HIT-ove, Amazon Mechanical Turk će automatski obaviti prijenos novca sa kompanije (ili podnositelja zahtjeva, kako ga nazivaju) na vaš Amazon Payments račun američki radnici taj novac onda mogu prosljediti na svoj bankovni račun dok ostali, internacionalni radnici taj novac mogu prebaciti samo na Amazon.com gift certificate. Također, tu je i bonus za radnike koji obavljaju posao bolje od drugih, što je nešto o čemu odlučuje podnositelj zahtjeva, i ne odnosi se za svaki završeni HIT. Treba imati na umu da mnoge kompanije daju bonus za kvalitetno i brzo urađen posao.

Amazon Mechanical Turk je još jedan odličan način da se ostvari online zarada. Ne treba očekivati da ćete zaraditi tisuće dolara, ali ovisno o količini vremena koju provodite radeći ove poslove, možete vrlo lako zaraditi nekoliko stotina dolara mjesečno.