oracle Kompanija Oracle, drugi po veličini proizvođač softvera pristao je da kupi RightNow Technologies Inc. za 1,5 milijardi dolara, kako bi poboljšao svoj nedavno objavljeni Public Cloud.

Oracle je priopćio da će prema postignutom dogovoru RightNow investitori dobiti 43 dolara po dionici, što je 20 posto više od cijene kojom se trgovalo 21 listopada.

Ovom akvizicijom Oracle dodaje softver koji pomaže kompanijama da kupcima pružaju usluge putem Call Centra, Interneta i društvenih mreža. Za Oracle je ovo najveća kupovina poslije Sun Microsystems i predstavlja važan dodatak za Oracle Public Cloud.

Nakon niza kupovina u kojima je stekao 70 kompanija na čije stijecaje je potrošeno oko 40 milijardi dolara, Oracle je objavio da će se od sada u svom daljnjem rastu fokusirati na manje akvizicije i na izgradnju vlastitih proizvoda.

Ova kupovina kompanije RightNow je Oracle-ov izravan udar na konkurenta Salesforce.com, koji je ovu customer-service mogućnosti dodao stjecanjem kompanije Instranet 2008 godine i tako svoju opću strategiju usmjerio na vezivanje kompanija oko društvenog web-a.

Oracle navodi da će RightNow proizvodi raditi kao dio kontiniuma koji uključuje njegov Siebel marketing softver, ATG Commerce e-commerce platformu, opskrbnog lanca aplikacija i Endeca tehnologiju pretraživanja nestrukturiranih podataka.

Sve u svemu, kombinacija će pomoći kompanijama da dobiju nove kupce i zadržati ih duže uz smanjenje operativnih troškova, navodi se Oracle-ovom priopćenju.