novi-mediji-onlinetrziste S obzirom da je Internet postao sastavni deo marketinške strategije svake kompanije, javio se pritisak kod kompanija da moraju da stvaraju online sadržaj kojeg korisnici treba lako da pronalaze.

Prema nekim istraživanjima u 2010 godini Internet je sadržavao oko 215 miliona sajtova i 152 miliona blogova, od kojih je skoro 80 ​​odsto bilo pisano od strane hobista i blogera kojima je online zarada sa blogom bila jedini izvor prihoda.

Tradicionalni izdavači, nekada fokusirani isključivo na pružanje kvalitetnih informacija, sada su u opasnosti da njihov digitalni sadržaj bude progutan u moru online postova kojima često nedostaje kvalitet ali imaju dobar SEO.

Sa ogromnom prezasićenosti online informacijama, postavlja se razumno pitanje: Šta uraditi kako bi se razlikovali i skrenuli pažnju i interesovanje na svoj sadržaj? Evo nekoliko saveta kako da pređete sa staromodnog pisanja na web pisanje u realnom vremenu.

Koristite podatke u realnom vremenu kako bi otkrili trendove (globalne i lokalne)

Web u realnom vremenu je pravi barometar za vesti i događaje. Gledajući podatke u realnom vremenu izvan vašeg sajta (npr., Twitter Trends) i na vašem sajtu (tj. posete na određenu ključnu reč), može da vas održi aktuelnim i omogući vam da iskoristite aktuelne termine za pretragu.

Sadržaj mora biti optimizovan kako za pretragu tako i za društvene medije

Bez obzira koliko je dobar vaš sadržaj, ako ga nije lako deliti, njegova vidljivost će biti smanjena. Treba da iskoristite popularne društvene mreže i njihovu dumad za delenje koja omogućavaju masovnu distribuciju sadržaja sa samo jednim klikom.

Ciljajte pravo osobe

Mnogi prodavci danas kreiraju specifične pretrage potrošača u cilju boljeg razumevanja idealnog online potrošaća i načina na koji on pretražuje Internet. Kada napravite svoju jasnu i preciznu pretragu ciljane grupe, usavršite svoje pisanje i sadržaj sa fokusom na njihova specifična interesovanja i ukuse.

Interni linkovi i dinamični sadržaj

Vrlo važne metrike su pregled strana i vreme na web sajtu. I jednu i drugu metriku možete povećati tako što ćete korisnicima lake i brže otkriti i drugi sadržaj koji imate na svom sajtu. Koristite dinamički sadržaja (popularne teme, naslovi koji su najviše deljeni, itd.) kako bi promovisali relevantne tema svojoj publici. Koristite unutrašnje linkove i anchor tekst za povezivanje sa relevantnim sadržajem.

Optimizujte sadržaj za fraze duže od tri reči

Izdavači, zbog veličine svojih sajtova i publike, imaju mogućnost da budu pronađeni i na osnovu svojih glavih ključnih termina i fraza dužih od tri reči (long tail). Fraze duže od tri reči imaju mali obima pretrage, ali za sajtove sa hiljadama stranica ti brojevi mogu biti jako veliki. Optimizacija stranica za fraze duže od tri reči mogu doneti eksponencijalni rast posetilaca i pregleda stranica.

Pišite nove članke

Mnogo efikasnija stvar je da kada pokrivate neku temu kreirate novi članak, nivu stranicu, a ne da ažurirate postojeći članak. Linkujte novi i stari članak i uvek ukažite na onaj deo za koji želite da budete rangirani i pronađeni.

Koristite slike, video, prezentacije i ostalo

Twitter UI pregleda video snimke i slike na računima korisnika. Yahoo pokazuje video i slike na vrhu svojih rezultata pretrage, a to je slučaj i sa Google-om i Bing-om. Poenta je da se ne ograničavate samo na tekst, napravite video, infografiku i ostalo kako bi poboljšali svoje šanse da vaš sadržaj bude otkriven, deljen i Like.

Optimizujte naslov i napišite dobar sažetak kako bi podstakli deljenje

Naslovi su t koji su uglavnom vidljivi na društvenim mrežama i pretraživačima. Sažetak daje više detalja o vašem sadržaju i trebali bi ga uključiti na početku svog sadržaja (ili bar napisati neki dobar uvod) i u njega uključiti ciljane ključne reči koje bi korisnicima omogućile da "pregledaju" sadržaja a potom ga i podele.

Optimizujte strukturu URL-a

Nemojte ignorisati strukturu URL-a. Pametno konstruisan URL će pomoći ljudima da lako pronađu vaš sadržaj i da ih ohrabri da klikaju na deljene linkove. Prilagodite skraćene linkove kako bi korisnici znali šta mogu da očekuju na drugoj strani klika. Na primer ako bi skratili URL adresu nekog članka,(http://www.test.com/ovo-je-samo-jedan-test/, on bi onda izgledati ovako: http://bit.ly/yuaA1C. Vi ovaj skraćeni URL možete prilagoditi tako što bi pomoću nekog alata za skraćenje URL-a (u ovom primeru bit.ly) izmenili taj skraćeni link kako bi korisnicima dali do znanja o čemu se radi. Pa bi tako ovaj skraćeni link mogao da izgleda ovako: http://bit.ly/ovaj-deo-menjate.