socijalni mediji Prema istraživanju tvrtke Gartner Inc, ovo je dobra godina za sajtove za društveno umrežavanje jer se očekuje da će prihodi društvenih medija globalno dostići 10.3 milijarde dolara do kraja ove godine. To je porast od 41,4 posto u odnosu na 7.3 milijarde dolara prihoda u 2010 godini.

Analitičari iz tvrtke Gartner predviđaju da će društveni mediji zadržati ova uzlazni trend i u 2012 godini dostići očekivane prihode od 14.9 milijardi dolara a 2015 godine sjajnih 29.1 milijardu dolara.

Prema studiji koju je sproveo IBM, 82 posto direktora marketinga navodi da planiraju da njihovo poslovanje poveća korištenje društvenih medija tijekom idućih tri do pet godina ali njih više od 50% također ističe da oni nisu spremni to da sprovedu.

Unatoč usporenom tempu usvajanja od strani tvrtki, društveni mediji zarađuju sve više novca a oglašavanje je to koje u velikoj mjeri utiče na rast ukupnih prihoda.

Prema Gartner-u, očekuje se da će prihodi od oglašavanja na društvenim medijima dostići ukupno 5.5 milijardi dolara u 2011 godini i da će se iduće godine povećati na 8.2 milijarde dolara.

Kada je u pitanju zarada na društvenim mrežama, prihodi od igrica su odmah iza oglašavanja. Gartner navodi da su očekivani prihodi od društvenih igara u 2011 godini 3.2 milijarde dolara i da će oni u 2012 godini narasti na 4.5 milijardi dolara.