thunderbolt-ili-usb 3 Kompanija Intel ističe da njena super brza tehnologiju povezivanja, Thunderbolt, nije u konkurenciji sa Universal Serial Bus (USB), sveprisutnim standardom za povezivanje računara sa drugim uređajima.

Apple je prvi krenuo sa primenom Thunderbolt tehnologije u svojim proizvodima, a tu je još desetak proizvođača koji su spremni da sledeće godine na tržište isporuče proizvode koji podržavaju Thunderbolt tehnologiju.

Portparol kompanije Intel je izjavio da će se već u prvoj polovini 2012 godine na tržištu naći sistemi bazirani a Windows OS sa Thunderbolt-om. Microsoft je već demonstrirao Windows 8 sa podrškom za Thunderbolt.

Thunderbolt tehnologija koja je prezentovana početkom ove godine nudi duplo bolje performanse u poređenju sa novim SuperSpeed USB 3.0 povezivanjem. Stoga postoji i opravdan razlog da verujemo da će jednog dana ova tehnologija preuzeti primat koji ima USB standard, koji je najzastupljenija ekterna I/O tehnologija, ikada napravljena.

Intel vidi Thunderbolt kao “komplementarnog” sa USB protokolom, na čijem razvoju je Intel takođe sarađivao, ali koji treba da služi potrebama uređaja koji zahtjevaju mnogo više performanse.

USB spada u grupu najuspešnijih interfejsa u istoriji personalnih računara. Među proizvođačima računara i perifernih uređaja, usvajanje USB-a je praktično 100%, tako da je teško zamisliti da bilo koja druga tehnologija povezivanja eksternih uređaja može da konkuriše USB-u.

Novi SuperSpeed USB (3.0) je optimizovan kako bi se postigla energetska efikasnost. USB 3.0 koristi samo 1,5 ampera snage za punjenje uređaja, ili samo trećinu u poređenju sa svojim prethodnikom USB 2.0. Trenutna Hi-Speed USB (2.0) specifikacija nudi eksternim uređajima do 500 miliampera za punjenje dok SuperSpeed USB nudi do 900 miliampera, 4,5 vati. Ako je port dizajniran da podrži USB Battery Charging specifikaciju, onda se količina energije podiže na 7,5 vati (1,5 ampera na 5 volti).

Treba reći da Thunderbolt nudi brzinu prenosa od 10Gb/s u poređenju sa 5Gb/s koliko nudi SuperSpeed USB (3.0). Takođe, Thunderbolt je 12 puta brži od FireWire 800 i do 20 puta brže od USB 2.0. Thunderbolt može da prenese celi film, visoke definicije za manje od 30 sekundi, dok bi sa SuperSpeed USB, izvršenje ovog istog zadatka trajalo oko 70 sekundi. Takođe, Thunderbolt nudi do 10 vati za uređaje.

Baziran na bakru, Thunderbolt specifikacija sadrži dva protokola: PCI Express (PCIe) i DisplayPort. Thunderbolt čip se prebacuje između dva protokola kako bi pružio podršku različitim uređajima. DisplayPort nudi podršku za HD ekrane, kao i osam kanala za HD audio. Thunderbolt konektor ima dva full-duplex kanala i svi su dvosmerni i sposobni za protok od 10Gb/s.

Kompanija Intel vidi Thunderbolt kao podršku za uređaje za skladištenje podataka velike brzine kao što su RAID nizovi, HD ekrani i PCIe expander boksovi za laptop računare, gotovo sve što može imati koristi od stvarno brzog I/O.

Kompanija Apple je prva koja je dodala Thunderbolt sa USB portom na MacBook Air, MacBook Pro iMac i Mac Mini, nudeći korisnicima pristup visokoj rezoluciji prikazivanja većoj od 1080p. Kopanija priprema i svoj novi 27” Thunderbolt ekran kako bi se MacBook Air pretvorio u radnu stanicu. Thunderbolt port ne samo da će napajati ekran rezolucije 2560×1440 već dozvoljava i ulančanje periferija. To znači da čak pet perifernih uređaja može da se doda na ovaj Thunderbolt ekran, uključujući i Promise Pegasus RAID niz ili LaCie Little Big Disk, prvi eksterni hard disk sa omogućenim Thunderbolt-om.

Za razliku od kompanija Apple i Sony, nisu svi proizvođači uređaja zainteresovani za podršku Thunderbolt-u, prvenstveno zbog visoke cene. Na primer, Hi-Speed USB (2.0) kabl se prodaje za oko 1.50 dolara, a čipset za manje od 1 dolara. SuperSpeed USB (3.0) kabl se prodaje za oko 4.50 dolara dok se Thunderbolt kabl prodaje za 49 dolara.

Sve u svemu, vreme će pokazati da li kupci više preferiraju  SuperSpeed USB (3.0) ili Thunderbolt tehnologiju.