sony-ericsson-logo Nakon glasina da Sony želi da otkupi udio koji u zajedničkoj kompaniji ima Ericsson, Japanski elektronski gigant napokon je to i potvrdio. Sony će otkupiti 50% koliko ima Ericsson i tada će kompaniju Sony Ericsson od 2012 godine poslovati kao njegova podružnica.

U svom priopćenu kompanija Sony navodi da će platiti kompaniji Ericsson 1,05 milijardi eura (1,5 milijardi dolara) za njegov udio u zajedničkom poslovanju, što također uključuje i nekoliko setova povezanih patenata i licencni ugovor za intelektualno vlasništvo.

Sony je do sada predstavljao svoje smartphone uređaje putem zajedničke kompanije, koja je počela s radom još 1981 godine. Sporazum će kompaniji Sony omogućiti da integrira telefone u svoju proizvodnu liniju, kao što to rade konkurenti poput Apple i Samsung, a također i da bolje iskoristi svoj potencijal po pitanju glazbe i filmova.

Tijekom proteklih deset godina mobilno tržište je promijenio fokus sa jednostavnih mobilnih telefona na smartphone koji uključuju pristup Internet uslugama i sadržaju. Ova transakcija je logičan strateški korak koji uzima u obzir prirodu ove evolucije i njen utjecaj na tržište,

navodi Sony u svom priopćenju.

Kompanija Sony navodi da će joj ovo preuzimanje omogućit da uključi telefone u svoju strategiju "četiri zaslona", koji ima za cilj da ponudi sadržaj i poveže smartphone, prijenosna računala, Tablete i televizore.