youtube Poznat je podatak da YouTube ima 3 milijarde video prikaza dnevno, a prošlog tjedna kompanija Google je u objavi izvješća poslovanja za treći kvartal objavila i podatak da sajt online video giganta mjesečno posjeti nevjerojatnih 800 milijuna ljudi.

Sada je i YouTube objavio da će ponuditi svojim muzičkim partnerima mogućnost prodaje proizvoda, ulaznica i ostalog na svom sajtu.

Putem značajke pod nazivom Merch Store, YouTube muzički partneri će moći prodavati proizvode, digitalni sadržaj, ulaznice i ostalo, svojim fanovima i posjetiteljima. YouTube je već sklopio partnerstvo sa nekoliko poslovanja oko pokretanja ovih online prodavnica. Topspin treba da pomogne oko prodaje proizvoda, ulaznica i iskustava, SongKick pomaže oko prodaje ulaznica a iTunes i Amazon treba da pomognu oko transakcija za download glazbe.

youtube-prodaja-proizvoda

YouTube navodi da će ponuditi Merch Store glazbenim partnerima na globalnoj razini tijekom narednih nekoliko tjedana. YouTube nije želio da otkriti specifičnosti koje se odnose na podjelu zarade od prodaje, ali je istakao da će oni uzimati veoma mali postotak od prodaje koji bi trebao da pokrije njihove troškove. Međutim, umjetnik dobiva istu zaradu bez obzira da li se radi o Merch Store ili affiliate programu na drugim kanalima.

Mogućnost prodaje proizvoda, prodaje karata, preuzimanja digitalnog sadržaja i ostalog, pružit će glazbenicima mnogo više angažiranja sa svojim fanovima. YouTube kanali glazbenika sada će postati ne samo način za otkrivanje glazbenih spotova, već i način za kupovinu glazbenih i ostalih radova.