Bitcoin, prva svetska peer-to-peer digitalna valuta, pala je ispod 3 dolara što predstavlja pad od čak 90 odsto u odnosu na vrhunac koji je valuta imala početkom juna.

Pristalice tvrde da Bitcoin ima fundamentalnu prednosti u odnosu na konvencionalne valute. Sistem je dizajniran za prenos sredstava, bez centralne vlasti, oslobađajući tako Bitcoin korisnike od bankarske tarife i državnih propisa. Bitcoin protokol pruža veoma veliku anonimnost i garantuje da nikada neće postojati više od 21 milion Bitcoin-a, što je po tvrdnjama prstalica ono što treba da da stabilnu vrednost valuti.

Na žalost, ta stabilnost valute nije se dokazala u praksi. Između aprila i juna, nekoliko medijskih talasa je potaklo porast vrednost valute od manje od 1 dolara na više od 30 dolara. Ubrzo nakon što je dostigla vrhunac, valuta je doživela niz PR katastrofa. Jedan Bitcoin korisnik je tvrdio da je iz njegovog računara ukradeno pola miliona dolara vrednih Bitcoin-a, i da je on možda žrtva malware-a koji krade Bitcoin-e. Nekoliko dana kasnije, najpopularnija Bitcoin menjačnica je hakovana, što je rezultiralo sa višednevnom obustavom trgovanja i još jednim talasom loše kritike.

Trgovanje je nastavljeno krajem juna kada je vrednost Bitcoin-a bila oko 17 dolara i od tada je u stalnom padu. U avgustu je jedna od najpopularnijih Bitcoin "banaka", tvrdila da je hakovana i da je izgubila nekoliko stotina hiljada dolara vrednih Bitcoin-a, što je izazvalo pad vrednosti valute ispod 7 dolara. U septembru je ta vrednost pala ispod 5 dolara, a sada Bitcoin vredi manje od 3 dolara.

Trenutna vrednost Bitcoin-a od 3 je još uvek znatno iznad aprilske vrednosti koja je bila oko 1 dolara. Teoretski je moguće da će obim trgovine sa Bitcoin-ima rasti dovoljno kako bi se zaustavio ovaj pad u vrednosti valute. Ali, vrednost valute je izgrađena na njenoj reputaciji tako da su loše vesti u proteklih pet meseci napravile ozbiljnu štetu.

Ostaje da se vidi da li će virtuelna valuta Bitcoin i njene pristalice imati dovoljno snage da se izvuku iz ovoga sunovrata.