bebe-tv Prije više od deset godina, Američka Akademija Pedijatara je predložila da roditelji ograniče uživanje televizije djeci ispod dvije godine starosti. Ove preporuke se temelje na zdravom razumu, jer su studije o konzumiranju medija i razvoju dojenčadi još uvijek bile u svojim povojima.

Sada su se napokon pojavile zrele studije pa je Američka Akademija Pedijatara objavila novi izvještaj, znanstveno potkrepljen, o sigurnosti beba koje gledaju televiziju, video ili bilo koji drugi pasivni oblik medija. Ono do čega su studije došle i što je prezentirano u ovom izvještaju veoma je loše.

Televizori, računala i ostali mediji sa zaslonima, bilo da rade u pozadini ili su dizajnirani izričito kao obrazovni alat za djecu, imaju “potencijalno negativne učinke i nepoznate pozitivne učinke na djecu mlađu od 2 godine”, navodi se u zaključku izvješća koje je objavljenom 18. listopada od strane Američke Akademije Pedijatara.

Budući da Američka Akademija Pedijatara svoju izvornu preporuku dala još 1999 godine, pasivne zabave sa zaslonima kao što su televizori, DVD player, računala video streaming i ostalo, postali su sveprisutni pa tako dijete od 12 mjeseci starosti je u prosjeku izloženo zaslonima između jednog i dva sata dnevno (uzeti su u obzir i novi interactivni zasloni ​​kao što ih imaju iPad i drugi tableti). Djeca do dvije godine su postala glavna meta za komercijalne obrazovne programe, koje često koriste roditelji uvjereni da su korisni za njihovu djecu.

Američka Akademija Pedijatara ističe da je od 1999 godine pa do danas urađeno oko 50 studija koje se bave uticajem ovih medija sa zaslonima na djecu do dvije godine. Ove studije su pokazale da djeca do dvije godine starosti zapravo ne razumiju što se događa na zaslonu. Kada počnu to da razumjevaju tada ti mediji mogu biti dobri za njih, ali do tada televizija, računala i ostali mediji ne donose ništa dobro.

Gledanje televizije noću može pomoći djeci da zaspu ali isto tako donosi naknadni poremećaj u spavanju i nepravilnosti. Također treba reći i da dok se konzumiraju određeni mediji manje se razgovara, manje roditelji razgovaraju, a razgovo je veoma bitan u razvoju jezika z djecu u toj dobi. Čak i kada televizor, računalo i ostali mediji rade u pozadini, to odvraća bebe od njihove igre, koja je aktivnost koja je poznata da ima duboke razvojne prednosti.