europe-wireless-800mhz Europsko Vijeće Ministara priopćilo je da sve zemlje Europske Unije moraju da obezbijede da 800MHz band bude slobodan za bežičnu širokopojasnu uslugu do 1 siječnja 2013 godinem kao dio ambicioznog programa koji je dogovoren u petak.

Naime, “Radio Spectrum Policy Program” je dizajniran za poticanje rasta na mobilnom širokopojasnom tržištu pomoću radio-spektra oslobođenog prelaskom s analogne na digitalni televiziju.

Ovaj potez je prvi put predložen od strane Europske Komisije a sada su i Parlament i Vijeće odobrili ovaj plan. Osim toga, ovaj novi plan podrazumjeva da će najmanje 1200MHz biti dodijeljene za promet mobitel podataka u periodu između 2013 i 2015 godine. Komisija najkasnije do 2015 godine mora ocijeniti da li postoji potreba da se uskladi dodatni spektar bandova kako bi se omogućio eksponencijalni rast prometa bežičnih podataka.

Vijeće je također podržalo amandman zastupnika o proširivanju popisa opsega postojećeg spektra između 400MHz i 6GHz kako bi se utvrdila učinkovitost i uvidjelo gdje bi se mogao poboljšati i osigurati eksponencijalni rast bežičnog prometa podataka u nekoj budućoj raspodjeli spektra .

Uređaji kao što su smartphone i Tablet su stavljaju naš trenutnu raspodjelu spektra pod velii pritisak. Najbolje iskorišteni, ovi javni resursi će osigurati naš pravi put na kojem se ove suvremene komunikacije mogu odvijati,

priopćila je Neelie Kroes, povjerenik Digital Agenda.

No, nisu svi sretni sa ovim potezom EU da se promjeni namjena korištenja 800MHz benda.

Sada je ukupan spektar koji je dostupan za digitalnu televizije sveden na sastav ispod 790MHz i time se smanjuje potencijal za buduće inovacije i razvoj digitalnih usluga kao što su na primjer: HDTV, mobilna TV i 3DTV). Osim toga, smetnje iz mobilne mreže i terminala mogu da poremete prijem digitalne televizije,

navodi u obraćanju povodom ove odluke European Broadcasting Union.

Ovoj odluci je potrebna potpora od strane industrije i Komiteta za Istraživanje i Energetiku, koja bi mogla da dođe već 10. studenoga, a potom i od Parlamenta u cjelini.