google-images-seo Sa preko milijardu pregledanih stranica dnevno, Google-ova pretraga slika može biti odličan izvor web prometa. Za neka poslovanja, ovo rangiranje za slike je samo problem jer bi ove rezultate morali da prate kako ne bi dolazilo do krađe. Za neke druge ovo je veliki i značajan izvor web prometa i potencijalnih lead-ova.

Pa tako, veliku korist imaju na primer fotografi i sajtovi za prodaju slika. Iako fotografi spadaju u skupinu onih koji se sa pravom žale da se njihovi radovi kradu i koriste bez odobrenja, ipak rangiranje za slike je prilika za njih da svoje radove predstave potencijalnim kupcima. Za sajtove za prodaju slika je očita korisnost da se njihove slike pokažu što većem broju ljudi.

Rangiranje za slike nameće nekoliko pitanja: Kako imati koristi od pretrage slika? Za koju vrstu fraza, koje se odnose na slike, bi se mogla izvući neka korist od rangiranja? Kako to rangiranje unovčiti?

Kada uspete odgovoriti na ova pitanja onda je vreme da se okrenete njihovoj optimizaciji.

Optimizacija slika

Prvo što treba da se uradi jeste da se optimizuje njihova veličina takođe ima uticaja na rangiranje slika, pa čak i rangiranje samog sajta na kom se nalaze. Postoje mnogi jednostavni alati koji mogu da vam pomognu sa ovim procesom. Neki od alata su: JPEGmini, Web-Resizer, Smush.it i Dynamic Drive.

Nakon optimizovanja veličine slika, potrebno je poboljšati njihovo vreme učitavanja i smanjenje njihovog uticaja na vaš server tj. redukovati njihovu težinu. Takođe, tu je i nekoliko ključnih oblasti koje treba da budu direktno optimizovane, to su:

Ime slike: Nakon preuzimanja slika sa digitalnog fotoaparata one imaju alfa-numerička imena bez ikakvog identifikatora njihovog sadržaja. Kada ih kao takve postavite na svoj sajt to izgleda onda otprilike ovako: www.nekidomen.com/images/dsc000043.jpg. Ovako nešto Google-u govori jedino da se radi o slici koja se nalazi na nekom domenu. Ono što je potrebno da uradite jeste da imenujete slike na način da pokušate opisati njen sadržaj. Recimo da imate sliku o optimizaciji slika za Google onda bi to trebalo da izgleda ovako: www.nekidomen.com/slike/optimizacija-slika-za-google.jpg.

Alt Tags: Dodavanje ALT tag-a vašim slikama ima dve funkcije optimizacije. Prva je da pridruži sliku direktno sa skupom teksta. Druga je da se obezbedi skup informacija koje bi engine koristio kao kvazi-anchor tekst ako se slika koristi kao link.   

Osim imena slike i Alt tag-a, još nekoliko faktora je uključeno u visoko rangiranje slika.

Title tag: Title atribut će se pojaviti kada neko pređe mišem preko slike (hover). Postoje različita mišljenja o tome da li ovaj atribut zapravo ima neki uticaj na sposobnost slike za bolje rangiranje ali bilo kako bilo sigurno je da on neće naškoditi samom rangiranju.

Page Copy: Ovo je slično Google-ovom čitanju vaše stranice u potrazi za tradicionalnom SEO relevantnošću, tako i u ovom slučaju on pkuava da odredi relevantnost slike na nekoj stranici. Ako imate galeriju slika, trebalo bi da dodate sadržaj oko slike kao i title i naslov (heading) na stranici koji treba da ojačaju sadržaj slike. Ovo će omogućiti Google-u da stavi vašu sliku u kontekst. Matt Cutts govori o ovome u sledećem videu:

Najveći problem koji se može javiti kod rangiranja za slike jeste krađa. Možete na svoje slike postaviti vodeni žig, watermark kako bi se na neki način obezbedili. Iako i tada vaše slike mogu biti korištene bez vaše dozvole ipak ćete na ovaj način dobiti neki besplatan publicitet. Treba imati na umu i Google Panda update koji je pokazao penalizaciju dupliranog sadržaja pa je stoga za dobro rangiranje potrebno da vaša slika bude originalna.