Advanced Micro Devices (AMD) je prvi u PC industriji predstavio mikroprocesor sa 16 jezgri na jednom čipu.

Kompanija AMD je glavni konkurent najvećem svjetskom proizvođaču čipova, kompaniji Intel. Iako se Intel sa svojom tehnologijom inovacijama uvjek smatrao za vodeću kompaniju u ovoj industriji, ovaj put je AMD taj koji je prije Intela poudio tržištu procesore sa 16 jezgara. Cilj ovi novih procesora je da serverima omoguće bolje performanse i bolju energetsku učinkovitost.

amd-opteron-16-core

Kompanija je predstavila AMD Opteron 6200 familiju procesora koji su nekada bili poznati pod kodnim nazivom Interlagos. Ovi novi čipovi daju kompanijama i njihovim serverim pružiti 84 posto bolje performanse, 73 posto bolju memorijsku propusnost i bolju energetsku učinkovitost sa pola snage po jezgri. Novi čipovi će uštedjeti oko dvije trećine na prostoru i oko dvije trećine u troškovima platforme.

Cilj je da se poslovanja dovedu u Cloud Computing sa više agilnosti i učinkovitosti, izjavio je Paul Struhsaker, korporativni potpredsjednik komercijalnog poslovanja u kompaniji AMD. Novi čipovi koriste AMD Bulldozer computing jezgra, koja je kompanija predstavila početkom ove godine. Kompanija AMD također je predstavila i AMD Opteron 4200 seriju, koja je nekada bila poznata pod kodnim nazivom Valencia.

Sustavi koji koriste ove nove čipovi će biti na tržištu u narednih nekoliko tjedana i doći će i kompanija Acer, Cray, Dell, Hewlett-Packard i ostalih. AMD će ciljati nove ugrađene server procesore za skladištenje, telekomunikacije i mrežne aplikacije. AMD-ov portfelje serverskih procesora sada je u rasponu od 4 do 16 jezgri.