google-kodirano-pretrazivanje Tri tjedna nakon što je Google objavio da će kodirati pretraživanje po default-u, postotak ključnih riječi za koje su podaci "not provided" skočio je za neke web sajtove, nadmašivši procjene koje su govorile o jednoznamenkastom postotku. Kao što su mnogi i očekivali u SEO zajednici, ova promjena značajno utječe na značajnu količinu podataka u analitičkim izvješćima.

Kako bi povećao brzinu, Google je 18. listopada objavio da će kodirati pretraživanje po default-u za sve prijavljene korisnike. Ako ste prijavljeni na svoj Google račun, (na primjer: Gmail, Google +), i pretražujete pomoću google.com, vaše pretraživanje je kodirano.

To znači da kada kliknete na organske rezultate pretraživanja, ključne riječi koje ste koristili za ta pretraživanja, neće biti prikazana u web analitici. Umjesto toga, analitika će za te ključne riječi pokazati "not provided".

SEO profesionalci nisu nimalo obradovan ovom Google-ovom promjenom, jednostavno zato što su sada uskraćeni za podatake. SEO profesionalci analiziraju web promet sa tražilica kako bi vidjeli što dobro radi a što ne, i kako mogu poboljšati SEO web stranice i korisničko iskustvo. Sa Web analitikom lako je uočiti ključne riječi koje ljudi koriste u pretraživanju kako bi pronašli neki web sajt kao i one koje dovode promet koji se konvertuje. Tu se također mogu vidjeti i ključne riječi koje dovode posjetitelje koji zatim brzo odlaze sa sajta a to su sve podaci bez kojih je svako pračenje i analiza skoro nemoguća.

Google tvrdi da je ova promjena u cilju povećanja privatnosti korisnika, što mnogi pozdravljaju pa pak, samo organski rezultati pretraživanja koji šalju promet na nesigurne stranica su šifrirani, promjena se ne odnosi na klikove na plaćene oglase.

Google je također svojevremeno naglašavao da će ova promjena utjecaj samo na jednoznamenkasti postotak pretraživanja, međutim pojavili su se mnogi podaci u kojima SEO eksperti pokazuju grafikone i postotke koji su dvoznamenkasti.

Mnogi opravdano postavljaju postavljaju pitanje koliko će još ovaj procenat rasti i da li je ovo kraj SEO industrije.