emi Britanska glazbena tvrtka EMI navodno je podijeljena i prodana dvijema zasebnim skupine za iznos od 4,1 milijarde dolara. Kompanija Sony nalazi se na čelu skupine koja je stekla poslove objavljivanja za 2,2 milijarde dolara, dok je Universal Music Group dobio diviziju kompanije EMI koja se bavi snimljenjem glazbe i to ga je koštalo 1,9 milijardi dolara.

Citigroup je preuzeo EMI, inače četvrtu po veličini izdavačku kuću u glazbenoj industriji, u veljači 2011 godine nakon što kompanija nije bila u mogućnosti da plati 4 milijarde dolara obaveza. Financijske obaveze su u lipnju ponovo dovele EMI do prodaje, te od tada kompanija procjenjuje ponude. Mnogi u industriji su vjerovali da će KKR i Bertelsmann AG biti ti koji će preuzeti izdavačka prava a Warner Music Group diviziju koja se bavi snimanje glazbe.

Sljedeći korak u ovom procesu promjene vlasnika zahtijeva regulatorno odobrenje koje bi moglo potrajati od 10 do 20 mjeseci. Universal Music očekuje da će prodati periferni dio poslovanja vrijedan oko 700 milijuna dolara kako bi smirio ulagače i antimonopolsku komisiju. Ako u tome ne uspije, Universal Music će morati prodavati svoj ​​udio i apsorbirati gubitke.

Inače, kompanija EMI Music osnovana je 1931 godine, a trenutno je dom za Beatles kolekciju, Katy Perry i Coldplay.

Još uvijek je rano za procjene kako bi ovo preuzimanje moglo na kraju utjecati na glazben industriju i kako će slušatelji kupovati muziku u budućnosti.