data protection Europska Komisija priprema veliku reformu u Direktivi o Zaštiti Podataka, koja će se usredotočiti na način na koji se strane kompanije odnose prema podacima Europskih potrošača.

U zajedničkom priopćenju Europski povjerenik za pravosuđe Viviane Reding i Njemački savezni ministar za zaštitu potrošača Ilse Aigner su naglasili potrebu da podaci Europskih potrošača budu zaštićeni neovisno o zemlji u kojoj poslovanja obrađuju te podatke.

Promjene postojećeg zakonodavstva će biti predložena do kraja lipnja 2012 godine, a očekuje se da će imati izravan utjecaj na sve pružatelje Cloud usluga i društvene mreže koje djeluju unutar Europske Unije.

Izjava sugerira da će ova reforma zakrpiti rupu u Direktivi o Zaštiti Podataka EU koja je uočena nakon sporazuma EU i SAD. Naime, EU i SAD imaju tzv “sigurnu luku”, sporazum koji omogućava Američkim kompanijama prijenos podataka iz podružnica u EU sve dok poštivaju nekoliko načela zaštite privatnosti u koje spada i obavještavanje pojedinaca o tome kako se njihovi podaci koriste i davanje pristupa za njihove ispravke ili brisanje. Međutim, Američki zakon za zaštitu podataka, Patriot Act, tjera Američke kompanije da pružaju informacije koje su pohranjene na njihovim inozemnim poslužiteljima obavještajnim agencijama i agencijama za provedbu zakona, ako one to smatraju relevantnim za istragu u borbi protiv terorizma.

Tu je i nastao problem jer mnogi smatraju da je to direktno kršenje postojećih Europskih zakona o zaštiti podataka.

Mnogi Europski parlamentarci su mišljenja da Europska Komisija trebao da djeluje odmah i da kaže kompanijama da se one moraju ponašati u skladu sa Europskim zakonom, a također i razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama i rješi pitanje nadležnosti nad ovom materijom.

Društvene mreže kao što su Facebook, koji su prisutne u EU, također će biti pod utjecajem reforme o zaštiti podataka jer bi kopanije trebalo da traže izričiti pristanak europskih građana prije korištenja njihovih osobnih podataka uz to da bi oni trebali imati i kontrolu nad svojim podacima.