groupon_ipo Web sajt Groupon, koji se bavi dnevnim pogodbama, istakao je svoju cijenu inicijalne javne ponude (IPO) na 20 dolara po dionici, što je nešto iznad očekivane cijene od nekih 16 do 18 dolara. Ovo povećanje cijene Groupon dionica povećava i vrijednost kompanije na 12,7 milijardi dolara.

Groupon planira da proda 5 milijuna dionica putem ove ponude, čime bi ukupan broj prodanih dionica bio 35 milijuna. To je još uvijek samo 5,5 posto kompanije.

Groupon-ova ponuda dionica je mala ali je očekivana s obzirom na nedavne inicijalne javne ponude. U svibnju je profesionalna društena mreža LinkedIn bila prva od velikih društvenih mreža koja je izašla na IPO. Početna cijena dionica je bila 45 dolara ali je do kraja dana ona narasla na fantastičnih 122 dolara po dionici.

Groupon je postao druga najveća tech kompanija, nakon LinkedIn koja izlazi na IPO. Groupon je pokrenut u studenom 2008 godine i nakon tri godine postojanja izlazi na IPO dok je LinkedIn čekao osam godina na to.

Prije nekoliko mjeseci mnogo se pisalo o uspjehu poslovnog modela kojim se vodi Groupon kao i o odbijanju ponude za preuzimaje od strane Google-a vrijedne oko 6 milijardi dolara.

Groupon dionicama će se službeno početi trgovati danas na Nasdaq, pod simbolom GRPN, a Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc i Credit Suisse će bii vodeći ponuđači.