kako-produziti-vek-trajanja-baterije-laptop U poslednje vreme mnogi postavljaju pitanja defregmentacije hard diska i kako produžiti vek trajanja laptop baterije? Da li izvaditi bateriju kada koristimo struju? To je verovatno najbolja praksa ali je i nešto što većina ljudi, ne radi. Većina ljudi koristi laptop priključen na struju, sa potpuno napunjenom baterijom unutra.

Toplota koju proizvodi laptom može da skrati vek trajanja baterije a isto tako i toplota baterije ne utiče dobro na računar. Stoga u zavisno od toga kako je vaš laptop pametan po tom pitanju, može se desiti da on tokom rada na struju puni i prazni bateriju, što dodatno utiče na vek trajanja.

Najbolja moguća praksa bi bila da kada koirstite struju izvadite bateiju iz laptopa. Nikada ne treba da vadite ili ubacujete bateriju u laptop do on radi, čak ni kada je u sleep ili standby režimu rada.

Takođe, treba uzeti u obzir i situaciju ako živite u području u kom se dešavaju česti nestanci struje, baterija u laptopu će vas tada štiti od naglih padova izazvanih gubitkom električne energije.

Nekada je defragmentacija hard diska bila velika stvar. Defragmentiranja diska ste trebali pokretati redovno, najmanje jednom mesečno, kako biste osigurali optimalne performanse sistema. Međutim, vremena su se promenila. Iako su kompjuterske datoteke i dalje podeljene u fragmente i rasute širom ploča na čvrstom disku, kompjuteri i diskovi su sada toliko brži da fragmentacija nije više problem koji je bila nekada.

Šta više, ako ste koristite operativni sistem Windows 7, zaista ne bi trebalo da brinete o fragmentaciji uopšte. U Windowsu 7, ugrađeni uslužni program Disk Defragmenter radi automatski u određeno vreme, obično jednom nedeljno. To se dešava po defaultu, tako da su dobre šanse da je vaš hard disk već defragmentiran. Takođe, važno je znati da nikada ne bi trebalo da defragmentira solid-state drive (SSD). Time možete da skratite njegov životni vek. U stvari, ako ste kupili laptop sa SSD-om ili ste ga naknadno ugradili, morali biste onemogućili defragmentaciju u Windows 7.