pay-per-click-oglasavanje Postoji mnogo načina da se ostvari online zarada i izreklamira web sajt. Jedan od najčešćih je PPC (pay per click) oglašavanje. Bez obzira koliko puta ste možda čuli za PPC (plati po kliku) oglašavanje i dalje vam je možda nejasno šta je to i koliko to zapravo može da bude efikasno. Da bismo vam pomogli, evo nekoliko informacija koje svi treba da znaju o PPC oglašavanju.

Šta je PPC oglašavanje?

PPC je oblik oglašavanja po kliku ili kontekstualno oglašavanje u koje spada i Google AdWords. Korisnicima se omogućava oglašavanje po ključnim rečima (kontekstu, smislu) u Google pretraživaču. Ako neko u Google-u ukuca “zarada na Internetu” pojaviće se reklame sa tim sadržajem. PPC oglašavanje je model oglašavanja koji se posebno koristi za promociju sajtova. Kao što samo ime sugeriše, neki vlasnici web sajtova su plaćeni za broj klikova koji obezbede za neki drugi sajt putem reklamiranja. Web sajt koji koristi PPC oglašavanje će prikazati odredjeni oglas ako se tražena ključna reč uklopi u listu ključnih reči oglašivača ili ako tematski sajt prikazuje relevantan sadržaj.

Pretraživači kao što su Yahoo i Google nude oglase za web sajtove na stranicama rezultata pretrage. Ovi oglasi se obično dobijaju putem aukcije, onaj ko ponudi da plati najveću cenu pretraživaču za svaki klik dobija oglasni prostor. Zarada na Internetu koja se ostvaruje oglašavanjem je ogroman posao, tome u prilog ide i činjenica da većinu prihoda Google ostvaruje prodajom oglasnog prostora.

 pozicija-ppc-oglasa

Koje su prednosti PPC oglašavanja?

Najočiglednija korist ove strategije oglašavanja je efikasnost troškovnog modela. Sa PPC oglašavanjem, vlasnici web sajtova plaćaju samo za stvarni broj posetilaca koje oglas dovede. U tome se ogleda efikasnost troška za oglašavanje.

Druga očigledna korist ovog metoda oglašavanja je mogućnost ciljanja određene publike. Možete ciljati određenu grupu kupaca tako što ćete izabrati određeni sajt za vaše oglase. Takođe, možete da izaberete i ključne reči za koje želite da se vaši oglasi prikazuju na stranicam rezultata pretrage.

Koje su loše strane PPC oglašavanja?

Naravno, pored prednosti postoje i neke mane. Velik problem može biti ako većina posetilaca koja dolazi na vaš sajt preko ovih oglasa ne napravi nikakvu akciju na sajtu, tj. ne kupuje, ne Like i ostalo što očekujete, ugrožavajući time vašu zaradu na Internetu.

Takođe, ovo može biti prilično skupo zbog procesa davanja ponude (bidding) koji pretraživači koriste. Ako postoji veliki broj konkurenata na istom tržištu, njihove ponude mogu dovesti do veoma visoke cene.

Efikasnost PPC oglašavanja?

PPC oglašavanje je najefikasniji model oglašavanja sa kojim može vrlo dobro ciljati tačno one potrošače koje želite.