andrew-mason-groupon Nakon što se jučer počelo javno trgovati sa dionicama Groupon-a, može se reči da su u kompaniji zadovoljni postignutom cijenom. Naime, kompanija je izašla sa cijenom od 20 dolara po dionici, koja je odmah na otvaranju skočila za 40 posto, na 28 dolara.

Dionice su tokom jučerašnjeg dana dostigle i cijenu od 31 dolara ali je trgovanje zatvoreno sa cijenom od 26,11 dolara, čime je kompanija tri godine stara, koja se bavi dnevnim pogodba, dostigla vrijednost od 16,5 milijardi dolara.

Jučerašnje trgovanje posebno je ohrabrujuće s obzirom na nedavne kritike Groupon model poslovanja i nedostatka profitabilnosti. U posljednjih nekoliko mjeseci, nekoliko analitičara glasno je postavljalo pitanje da li kompanija vrijedi i 5 milijardi dolara.

Koliko je ova inicijalna javna ponuda (IPO) dobro prošla govori i podatak da su neki ljudi u Groupon-u postali milijarderi. Pa tako osnivač Lightbank Eric Lefkosky, koji je sada milijarder sa solidnom težino glasa od 28,1%. Izvršni direktor Groupon-a Andrew Mason, sada vrijedi 1,2 milijarde dolara u Groupon dionicama.

Investicijske kompanije poput Accel Partners i MyCityDeal’s, također su dospjele na zavidne pozicije nakon IPO, svaka sa oko milijardu vrijednog Groupon kapital. Može se slobodno reći da će vjerojatno svi na ovom popisu početi da unovčavaju svoje dionice vrlo brzo, a po kojoj cijeni, ostaje da se vidi.

image