google-music Google je odlučio da se uključi na tržište online glazbe i počne da prodaje glazbu izravno korisnicima. Google je objavio razne promjene, poboljšanja i nove značajke koje dolaze sa njegovom uslugom streaminga glazbe. Najznačajnija najava je svakako to što Google konačno kreće sa prodajom glazbe umjesto da korisnike prosljeđuje svojim partnerima, a kompanija će također početi da dopušta glazbenicima da upload-uju i prodava svoju glazbu izravno kupcima preko trgovine.

Kada je početkom godine Google Music došao u beta fazu radio je samo kao streaming usluga. Korisnici su mogli uploadati svoju glazbu direktno iz glazbene knjižnice, koja se zatim mogla reproducirati putem web-a na bilo kojem računalu ili na bilo kojem Android kompatibilnom Android-u. Ljudi koji su željeli da kupe novu glazbu Google je preusmjeravao na Amazon MP3 trgovinu.

Sada je Google sklopio partnerstvo sa glazbom industrijom kako bi mogao izravno prodavati glazbu kupcima preko Android Market-a. Kompanija je priopćila da je partnerstvo već potpisano sa EMI, Sony i Universal.

Također, interesantna novina je i Google Artist Hub koji glazbenicima omogućava da prave svoje vlastite stranice, upload-uju svoju glazbu i određuju cijene a Google će im davati 70 posto prihoda od prodaje. Glazbenici koji žele sudjelovati u Artist Hub su dužni platiti jednokratnu naknadu za registraciju, ali nakon toga neće morati plaćati godišnju ili upload naknadu.

Ovo je svakako dobra vest za nezavisne glazbenike, kojima je ovo prilika da svoju uziku pokažu još široj publici. Dobra je i za glazbenike koji tek počinju, dopuštajući im upload njihove glazba izravno na dućan, gdje bi bili zajedno sa poznatim glazbenim imenima, te bi svoju glazbu prodavali izravno korisnicima. Hardcore geeks glazba koji su uvijek na lov za novim sadržajem će ljubav previše.

Google je objavio još niz drugih mogućnosti kao što su sposobnost dijeljenja glazbe sa prijateljima na Google + kao i dijeljenja playlists. Novi dućan je već online na market.android.com i u narednih nekoliko dana bit će dostupan Android uređajima koje pokreće minimalno Android 2.2.