visa Visa je uvela mobilno plaćanje namenski dizajnirano za tržišta u razvoju. Trend na tržištima u razvoju pokazuje da je korištenje mobilnih telefona u velikom porastu. Daleko je veća verovatnoća da će potrošači imati mobilni telefon nego bankovni račun, izjavio je Brad Jones, direktor za mobilni novac u Visa.

Visa pripejd računu se može pristupiti preko mobilnog telefona i sa njega vlasnik računa može da šalje novac nekom drugom korisniku, šalje i prima međunarodne doznake, da kupuje u prodavnicam ili online, gde se Visa prihvaća kao način plaćanja, ili da povlače novac sa bankomata. Takođe, od korisnika ovog načina plaćanja neće biti zahtevano da imaju Internet konekciju na svojim mobilnim telefonima tako da će moći da koriste jeftinije telephone koji mogu da se kupe na tržištu. Novi način plaćanja koristi USSD (Unstructured Supplementary Service Data) kojem se može pristupiti sa jeftinijih telefona. USSD je protokol koji koristi GSM (Globalni sistem za mobilne komunikacije) telefon za komunikaciju sa računarima operatera,

navodi Visa u svom saopštenju.

Visa je do tehnologija za ovu uslugu došla kupovinom kompanije Fundamo. Usluge mobilnog plaćanja su velika šansa kako za banke koje pokušavaju da prošire svoj domet, tako i za mobilne operatere koji pokušavaju da povećaju svoje prihode, smatraju analitičari.

Kao primer za to može da posluži Nokia, koja je u junu počela isporuku mobilnih telefona u Indiji, koji su već imali instaliranu banking aplikaciju koja se temelji na Obopay platformi za mobilno plaćanje. Uslugu su pružale dve banke u Indiji a dogovor sa jednom bankom doneo je kompaniji 500.000 korisnika do sada.