teroristi-novacČetiri osobe su uhapšene na Filipinima zbog krađe 2 milijuna dolara iz AT&T i njegovo slanje terorističkoj skupini u Saudijskoj Arabiji.

Američki FBI i policija Filipinima su u zajedničkoj akciji uspjeli da identificiraju i uhapse četiri hakera u Manili koji se povezuju sa terorističkom skupinom u Saudijskoj Arabiji, priopćila Filipinska policija.

Ova operacija je sprovedena prošlog tjedna a povod za nju je prigovor kompanije AT&T, koja je pretrpjela gubitke u iznosu do 2 milijuna dolara kao posljedica hakerskog upada u njen sustav.

Prema navodima Filipinske policije, Muhammed Zamir, član Jemaah Islamiyah, platio je osumnjičenima za hakiranje nekoliko različitih telekomunikacijskih kompanija, uključujući i AT&T. Pristupom AT&T “trunk-line”, digitalna vezu između telefona centralnih ureda i zvanja premium telefonskih brojeva se postavlja da se novac uzima od svih koji zovu, hakeri su prikupljali besplatan novac. Prihodi od hakiranja su preusmjereni na račune terorističke skupine a Filipinski hakeri su bili plaćeni putem provizije preko lokalnih banaka.

Jemaah Islamiyah je islamska militantna skupina koja je aktivna u jugoistočnoj Aziji koja se smatra odgovornom za nekolikoterorističkih napada u regiji, uključujući i bombaški napad u Baliju 2002 godine.

FBI je uhitio Muhammed Zamira u Italiji 2007 godine ali je njegova skupina i dalje ostala aktivna, i kasnije je označena od strane FBI-a kao financijski izvor terorističkog napada u Mumbaiju, Indija, 26 studenog 2008 godine.

U ožujku je FBI zatražio pomoć Filipinske nakon što je utvrdio da je Saudijska teroristička skupina uz pomoć Filipinskih hakera izvršila napad na Američkog telekomunikacionog giganta AT&T tako da je zajednička akcija rezultirala hapšenjem irazbijanjem ove skupine, priopćila je Filipinska policija.