europeProšli mesec Deloitte je objavio listu od 500 najbrže rastućih tehnoloških kompanija u centralnoj Evropi. Sada je ova lista dopunjena sa kompanijama iz cele Evrope u kojoj dominiraju kompanije iz Zapadna i Severna Evrope pogotovo iz Velike Britanije, Skandinavije, Nemačke i Irske.

Prva na listi je Turska kompanija Logika Bilisim, osnovana 2005 godine sa sedištem u Istambulu, obezbeđuje mobilnu infrastrukturu mobilnim operaterima i Internet provajderima preko svojih sajtova Kontoriolla.com i 724tikla.com. Takođe, upravlja i sa interaktivnom platformom za slanje i primanje SMS poruka preko Logic Medya, u partnerstvu sa Vodafonom Turkey, Turkcell i Avea.

Uprkos trenutno lošem okruženju u kom se nalazi Evropska ekonomija, izvršni direktor Fatih Ozkentli veliki je optimista o godinama koje dolaze.

Logic je rastuća kompanije na rastućem tržištu i mi stalno ulažemo u naše poslovanje i naše kadrove. Mi verujemo da će naše tržište rasti u bliskoj budućnosti na krilima rastuće Turske ekonomije što treba da rezultira sa novim mogućnostima u našem sektoru i prilikom za nas da se proširi naš domet i na ostale zemlje Evrope,

izjavio je izvršni direktor Fatih Ozkentli.

Druga na losti je kompanija Fixnetix sa sedištem u Londonu koja nudi outsourced rešenja za tehnologije niske latencije koje omogućavaju globalnim bankama, hedž fondovima i drugim učesnicima na finansijskom tržištu da trguje koristeći neke od najbržih i najsnažniji sistema koje mogu da imaju na raspolaganju. Kompaniju su 2006 godine osnovali Hugh Hughes, Paul Ellis i Alasdair Moore.

Fixnetix analizira svaki aspekt tehnološkog lanca i promenjuje najbolja rešenja za potrebe klijenata. Fixnetix nudi proizvode i usluge u partnerstvu sa data centrima i telekomunikacionim kompanijama, dok u isto vreme razvija ciljanu vlastitu tehnologiju. Tako su nedavno predstavili vlastiti čip koji može da obradi više hiljada trgovina u samo 740 nanosekundi.

Sa skoro 90 klijenata širom sveta, Fixnetix ne samo da širi svoje poslovanje Evropom već su nedavno ušli i na Američko tržište. Sledeće godine, cilj kompanije je prodor na Azijsko tržište.

Sve u svemu, potpuna lista 10 najbrže rastućih Evropskih tehnoloških kompanija izgleda ovako:

Untitled picture