google Google je objavio da je pokrenuo novu promjenu u algoritmu pretraživanja koja treba da učini rezultate pretraživanja "svježijim". Ovo je velika vijest ne samo iz razloga što će rezultati pretraživanja biti svježiji već što će se rezultati promijeniti za oko 35% pretraživanja.

Svježiji rezultati mogu dovesti do relevantnijih rezultata, zbog čega je Google i prešao na Coffeine infrastrukturu prošle godine. To je bila samo promjena infrastrukture kako bi bili sigurni da Google može brže indeksirati, crawl i vratiti rezultate. Sada je Google promijenilo algoritam pretraživanja kako bi prikazivao rezultate svježiji nego ikada prije.

Mi smo prošle godne kompletirali Caffeine, naš sustav za web indeksiranje, što nam omogućuje pretraživanje i indeksirati web-a u potrazi za svježim sadržajem sa ogromnom brzinom. Danas smo učinili značajano poboljšanje u našem algoritmu rangiranja koje će utjecati na otprilike 35 posto pretraživanja,

navodi se u priopćenju kompanije Google.

Treba reći da je 35% veliki broj, mnogo veći 12% koliki je bio utjecaj Panda ažuriranja. Google je istakao nekoliko vrsta pretraživanja nakoje će ova najnovija promjena utjecati:

  • Nedavni događaji. Sada kada tražite informacije za neke aktualne događaje vidjet ćete više kvalitetnih stranica koje su samo nekoliko minuta stare.
  • Redovito ponavljajući događaji. Neki događaji se redovno ponavljaju, kao na primjer godišnje konferencije ili izbor. Bez specificiranja pretrage sa ključnim riječima dešavalo se da vidite rezultate koji su stari nekoliko godine. Sada kada budete pretraživali na primjer Francuske fudbalske rezultate, vidjet ćete one najnovije.
  • Česta ažuriranja. Mnogo se traže i informacije koje se često mijenjaju, a koji i nisu neka aktualna tema ili događaj koji se ponavlja. Na primjer, ako želite da kupite novi HTC smartphone i interesuje vas šta drugi misle o njemu, svakako da ćete željeti da vidite najnovije informacije.