mobilo-socijalno-umrezavanje Broj osoba koji pristupa sajtovima za socijalno umrežavanje u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Velikoj Britaniji putem ​​mobilnih telefona porastao je za 44 posto u posljednjih godinu dana, pokazuje istraživanje kompanije comScore objavljno danas.

U rujnu je 55 milijuna korisnika u ovih pet zemalja posjećivalo blogove i sajtove za socijalno umrežavanje, kao što je Facebook-a, putem svojih mobilnih uređaja, što predstavlja 25 posto ukupne mobilne publike. Gotovo polovica ovih korisnika posjećuje sajtove za socijalno umrežavanje na dnevnoj bazi, što je povećanje od 67 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, navodi se u priopćenju. Većina rasta dolazi iz povećanog korištenja aplikacija. Pristup socijalnim uslugama putem aplikacija porastao je za 101%, a pristup putem mobilnog preglednika za samo 31%.

Twitter i LinkedIn su više nego udvostručili svoju publiku ali je Facebook i dalje najposjećeniji. Facebook-ova mobilna publika je porasla sa oko 25 milijuna na skoro 40 milijuna, porast od 55%, što je još uvijek ogroman broj u poređenju sa 8,6 milijuna Twitter korisnika, porast od 115% kao i 2,2 milijuna korisnika LinkedIn, što je porast od 134%, također Španjolski Tuenti je porastao za 56%, navodi se u istraživanju kompanije comScore.

73,6% ovih mobilnih korisnika čita postove ljudi koje poznaje dok 41,6% njih čita javne postove. Istraživanje pokazuje da je 44,3% mobilnih korisnika čitalo postove brandova i organizacija, što ukazuje da u ovom dijelu ima još dosta prostora za napredak.

Od ovih pet zemalja Europe, Velika Britanija je doživjela najveći porast smartphone korisnika, za oko 47 posto, dok je Njemačka imala porast od 33 posto u odnosu na prošlu godinu. Broj korisnika koji pristupa društvenim mrežama ili blogovima porastao je za 35 posto u Velikoj Britaniji a 17 posto u Njemačkoj.

Korištenje preglednika još uvijek je najpopularniji način pristupa, ali treba istaći da korištenje aplikacija ubrzano raste.

Ovaj rast popularnost društvenog umrežavanja nije ostao ne zapažen od strane mobilnih operatera, proizvođača mobilni telefona i samih web stranica, koji žele da povećanju publiku radeći zajedno na jeftinijim smartphone uređajima. Mnogi marketeri su krenuli sa optimiziranjem kako bi iskoristili ovaj porast popularnosti za prezentiranje svojih proizvoda i usluga, za više možete pročitati članak “Najbolja SEO praksa za mobilne uređaje”.

Prošli tjedan kompanija Orange je predstavila tri Alcatel One Touch telefona sa posvećenim Facebook gumbom koji će se prodavati po cijeni manjoj od 100 evra.