groovesharkWeb sajt koji se bavi hostovanjem i streaming-om glazbe, Grooveshark, već duže vremena je predmet kritika i brojnih tužbi koje dolaze iz glazbene industrije. Najnovija tužba je zapravo druga koju podnosi Universal Music Group, najveća izdavačka kompanija u industriji, i ovaj put u tužbi tvrdi da je od Grooveshark zaposlenika bilo zahtjevano da upload-uju velike količine glazbenih datoteka na servis, čak je postojao i novčani bonus za one koji premaše određenu kvotu za prijenos. U tužbi se zahtijeva odšteta od 150.000 dolara za svaku navodnu povredu, a Digital Music News ističe da se ukupno radi o iznosu od oko 17 milijardi dolara.

Tužba dolazi nakon komentara koji je na jednom blogu postavio netko tko se predstavio kao Grooveshark zaposlenik.

Dobili smo unaprijed određen broj tjednih upload-a koje trebamo odraditi i ako to uspijemo odraditi prije roka imaćemo i bonus,

navodi se u komentaru.

Ova najnovija tužba je samo posljednja u nizu pravnih izazova sa ​​kojima se Grooveshark suočava. Ono što ovaj web sajt čini tako kontroverznim je način na koji oni obrađuje licenciranje, hosting i distribuciju glazbe. Umjesto da slijedi zakonski put kompanija poput Apple, Google ili Spotify, Grooveshark se odlučio da se u velikoj mjeri oslanja na korisnički upload-ovane audio datoteke, koje tada postaju dostupne i drugim korisnicima usluge. Kao rezultat toga, sadržaj na Grooveshark-u stoga nije ograničen samo na komercijalno objavljene albume već obožavatelji glazbe mogu koristiti sajt za pronalazak koncerata i drugih rijetkih materijala.

Kao posljedica ove tužbe je i trenutno otežana mobilna prisutnost sajta a treba reći i da je početkom ove godine njegova aplikacija povučena iz Android Market, iako se još uvijek može pristupiti usluzi putem preglednika na Android telefonu.

Unatoč HTML5 redizajnu, player na web stranici još uvijek koristi Flash i to je razlog zašto ne radi na iOS. To inače ne bi bio neki problem da Apple nije povukao i zabranio Grooveshark iOS aplikaciju iz App Store zbog pravnih kontroverzi. Korisnici “jailbroken“ iPhone još uvijek mogu doći do Grooveshark iz Cydia.